8 Pożywnych Ziół Dla Zdrowej Diety

Czym są zioła?

 

Jest to kwitnąca część rośliny. Co to teraz oznacza? Cóż, podobna do liścia część rośliny, która nie jest głównym składnikiem, ale jest używana tylko do aromatyzowania lub barwienia żywności lub napojów, to zioło. Dam ci przykład. Szpinak. Z pewnością jest to liściasta część rośliny, ale nie jest uważana za zioło, ponieważ jest prawdziwym pożywieniem, a nie czymś dodanym wyłącznie w celu aromatyzowania lub barwienia. To samo dotyczy sałaty lub podobnej rośliny.

Zioła służą głównie do aromatyzowania określonej potrawy. Można je również stosować w perfumach lub lekach. Bazylia, rozmaryn, tymianek, koperek i pietruszka to zioła. Jednak ważne jest, aby wiedzieć, że są to liściaste części bardzo różnych części roślin. Na przykład z rozmarynem wyglądają jak kolce wiecznie zielonej rośliny. Z drugiej strony liście bazylii są dość duże i wyglądają zupełnie inaczej.

 

Czym więc są przyprawy? Główna różnica między nimi polega na tym, z jakiej części rośliny pochodzą. Jeśli to część kwiatowa, to zioło. Jeśli nie, to przyprawa. Obejmuje to suszoną korę, korzenie, jagody, gałązki itp. Na przykład cynamon to kora rośliny. Kardamon jest okrywą nasienną. Goździki są suszonymi kwiatami ciała i nie tylko. Nie zapominaj, że przyprawy to suszone całe zioła, które można stosować zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.

 

Gotowanie z ziołami

 

Mówię całkiem poważnie, gdy mówię, że jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia, jeśli chodzi o gotowanie z ziołami. Można je dosłownie wkomponować w dowolne danie. Jedynym pytaniem jest to, jak bardzo możesz być kreatywny. Zioła są zazwyczaj używane w następujących przepisach:

 

  • gulasze i zapiekanki
  • zupy
  • pieczywo
  • musztardowe
  • marynaty
  • maślane
  • sosy 
  • sałatkowe
  • buliony
  • jogurty
  • puddingi
  • desery
  • napoje i nie tylko.

 

Innym ciekawym aspektem jest to, że zioła niekoniecznie muszą być dodawane podczas przygotowywania dania. Można je po prostu umieścić na wierzchu dania lub dodać po jego podaniu. To wspaniały sposób na dodanie smaku i sprawienie, by jedzenie wyglądało jeszcze bardziej atrakcyjnie. Świetnym przykładem jest spaghetti bolognese z kilkoma świeżymi liśćmi bazylii na wierzchu.

 

Oprócz właściwości aromatycznych i smakowych zioła są również dobre dla zdrowia. I to jest prawdopodobnie jedna z ich najbardziej godnych uwagi cech. Tradycja używania ziół w celach leczniczych trwa od ponad dwóch tysięcy lat. Służyła nawet jako podstawa powstania nowoczesnej medycyny. Istnieje wiele ziół, które oferują niesamowite korzyści zdrowotne. W rzeczywistości używamy większości z nich codziennie, nie zdając sobie sprawy, w jaki sposób każde zioło konkretnie celuje i poprawia część naszego ciała. Chociaż niewiele jest dowodów naukowych na to, że zioła leczą poważne choroby, dalsze badania pokazują, że wiele ziół i przypraw ma właściwości, które mogą pomóc złagodzić niektóre objawy. Oto 8 najpopularniejszych ziół i przypraw oraz ich właściwości zdrowotne.

 

Rozmaryn

 

Rozmaryn jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia i witaminy B6, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto badania pokazują, że może znacznie poprawić zdrowie układu krążenia. „Rozmaryn to zioło, które może zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych i wspierać zdrowie układu krążenia” – mówi Keri Glassman, MS, RD, CDN, autorka The O2 Diet z Nowego Jorku. Stosowany miejscowo może również zapewnić znaczną ulgę w bólu mięśni i stawów. Innym interesującym faktem dotyczącym rozmarynu, o którym wiele osób nie wie, jest to, że jego aktywny składnik, karnozol, może zapobiegać rozprzestrzenianiu się różnych rodzajów raka. To odkrycie zostało potwierdzone w badaniu opublikowanym w czasopiśmie Cancer leczenia przeglądów. Fakt, że rozmaryn jest ziołem o silnym smaku i można go dodawać do większości przepisów, znacznie ułatwia włączenie go do diety i pełne wykorzystanie jego niesamowitych korzyści zdrowotnych.

 

Pietruszka

 

Pietruszka ma silne właściwości przeciwutleniające, jest bogata w witaminy A i C oraz zawiera chemiczną apigeninę, która w kilku badaniach wykazano, że ​​hamuje wzrost różnych komórek rakowych. Wykazano w różnych przypadkach, że ma dobroczynne działanie na serce, dzięki czemu idealnie nadaje się do stosowania u pacjentów z sercem i nadciśnieniem. Dodatkowe korzyści zdrowotne wynikające z pietruszki opisała Sharon Zarabi, RD, CDN, CPT, dyrektor programu geriatrycznego w szpitalu Lenox Hill w Nowym Jorku. „Wiadomo, że pietruszka zwiększa wydalanie moczu bez wpływu na elektrolity, takie jak sód i potas” – powiedziała. „Jest również znany z odświeżania oddechu”. Najlepszą rzeczą w tym zdrowym zielu jest to, że możesz dodawać je do jedzenia jako dodatek i dodawać do różnych potraw podczas gotowania. Dzięki temu jedzenie jest jeszcze smaczniejsze, bardziej aromatyczne i zdrowsze.

 

Imbir

 

Imbir to tropikalna roślina używana przez Azjatów od tysięcy lat w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych – rozstroju żołądka, biegunki i innych. Imbir działa uroczo, celując w wyściółkę żołądka w leczeniu nudności. Działa kojąco na wyściółkę przewodu pokarmowego, a także może zmniejszać nudności” – mówi Moreno. Badania wykazały również, że imbir jest skuteczny w leczeniu nudności w czasie ciąży. Zmniejsza również nasilenie choroby lokomocyjnej i poprawia ogólną sytuację, niektórzy  mówią , że może nawet zmniejszyć nudności wywołane chemioterapią u pacjentów z rakiem, gdy jest przyjmowany z lekami, jednak ważne jest, aby przed podjęciem tego powiedzieć lekarzowi, ponieważ możesz być na nie uczulony lub zażywać go razem z lekami . z jego potężnych właściwościach przeciwzapalnych, imbir może być idealnym lekarstwem dla osób z problemami stawowymi, gdy spożywane regularnie. Istnieją również dowody, że jej antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości mogą także zapobiegać chorobom, takim jak rak.

 

Cynamon

 

Cynamon jest  to popularna przyprawa, którą można znaleźć we wszystkim, od kawy z przyprawami dyniowymi po świeże i wypieki. Pozyskiwany jest z kory drzewa cynamonowego i znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. Substancją odpowiedzialną za lecznicze właściwości tej przyprawy jest związek aldehyd cynamonowy. Może leczyć stany zapalne, obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagać zdrowie serca i ciała. Ale najważniejszą korzyścią, z której słynie cynamon, jest jego rola w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Zasadniczo działa poprzez spowolnienie rozkładu węglowodanów w przewodzie pokarmowym i poprawę wrażliwości na insulinę u pacjentów z cukrzycą. Udowodniono, że cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo o 10-29%. Jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, ponieważ są one narażone na wysokie ryzyko chorób serca. Skuteczna dawka może wynosić od 1 do 6 gramów. Należy jednak zdać sobie sprawę, że cynamon nie jest alternatywą dla leków na cukrzycę, jest po prostu skutecznym dodatkiem do zdrowego stylu życia.

 

Kurkuma

 

Kurkuma to słynna przyprawa, która nadaje curry jego żółty kolor i jest używana głównie w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Kurkuma zawiera związek zwany kurkumą, który nadaje jej właściwości lecznicze. Kurkumina jest przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać uszkodzenia oksydacyjne i wzmacnia enzymy organizmu, które zwalczają uszkodzenia oksydacyjne. Jest to ważny element, ponieważ uszkodzenia oksydacyjne to proces odpowiedzialny przede wszystkim za starzenie się i wiele chorób. Ponadto związek ten jest silnym środkiem przeciwzapalnym i niezwykle skutecznym w stanach takich jak zapalenie stawów dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Jest tak silny, że może konkurować ze skutecznością leków przeciwzapalnych. Poprawia również funkcjonowanie mózgu, chorobę Alzheimera oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i raka.

 

Szałwia

 

Termin szałwia pochodzi od łacińskiego słowa „salvare”, które oznacza coś w rodzaju „ratować”. Zioło, podobnie jak inne zioła, było wykorzystywane do różnych celów leczniczych. W rzeczywistości był popularny podczas zarazy i wiele osób próbowało używać szałwii w celach profilaktycznych. W czasach współczesnych badania wykazały, że szałwia poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu. Dlatego stosuje się go głównie u osób z chorobą Alzheimera. Choroba Alzheimera wiąże się ze spadkiem poziomu acetylocholiny, chemicznego przekaźnika w mózgu. Szałwia działa poprzez hamowanie rozkładu acetylocholiny i kontrolowanie poziomu acetylocholiny. Badania wykazały, że 42 osoby z umiarkowaną chorobą Alzheimera były leczone ekstraktem z szałwii i że ich mózg poprawił się znacznie w ciągu tych 4 miesięcy. Szałwia zawiera również takie substancje jak flawonoidy, kwasy fenolowe i enzymy przetwarzające tlen. „Ta kombinacja może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek wywołanym tlenem” – mówi Malkani.

 

Święta bazylia

 

Istnieje wiele rodzajów, w tym bazylia zwyczajna i bazylia tajska, ale ten szczególny rodzaj, święta bazylia, jest uważana za święte zioło na subkontynencie indyjskim i większości krajów Azji Południowej. Wynika to z jego silnych właściwości leczniczych. Badania pokazują, że święta bazylia może hamować rozwój różnych szkodliwych mikroorganizmów, takich jak drożdże, pleśń i bakterie. W innym badaniu odkryto, że święta bazylia poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez zwiększenie liczby niektórych komórek w ciele. Zawiera również rientin i viceninare, oba rozpuszczalne w wodzie flawonoidy, które chronią białe krwinki i poprawiają ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest również związany z obniżaniem poziomu cukru we krwi, szczególnie po posiłkach, oraz leczeniem lęku i depresji związanej z lękiem. Ponadto bazylia zawiera fitochemikalia, o których wiadomo, że pomagają zapobiegać poważnym chorobom, takim jak rak.

 

Czosnek

 

Podobnie jak wszystkie inne zioła, czosnek był używany od czasów starożytnych w leczeniu różnych chorób i poprawie zdrowia. Czosnek zawiera związek zwany allicyną. To właśnie ta substancja nadaje czosnkowi właściwości lecznicze i silny zapach. Jest najbardziej popularny w walce z chorobami, takimi jak przeziębienie, grypa itp. Więc jeśli jesteś osobą, która bardzo często przeziębia się, zwłaszcza zimą, zażywanie czosnku wraz z nowoczesną medycyną może pomóc Ci coś zmienić. Ponadto czosnek pomaga również poprawić zdrowie serca. Czosnek został włączony do diety osób z wysokim poziomem cholesterolu i wykazano, że regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu LDL o 10-15%. Jest również skuteczny u pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. Wiele badań wykazało, że czosnek jest tak samo skuteczny jak lek przeciwnadciśnieniowy.

 

Kupowanie i przechowywanie

 

Najlepszym sposobem na wykorzystanie ziół jest samodzielna uprawa w doniczkach, przy oknie, w ogrodzie lub gdziekolwiek jest miejsce. W ten sposób możesz cieszyć się malowniczym pięknym, aromatem i świeżością, jakie wnoszą do otoczenia i używać ich kiedy tylko chcesz. Kupując zioła, upewnij się, że liście nie są na skraju więdnięcia lub żółknięcia. Powinny wyglądać świeżo ścięte i, w zależności od gatunku, mieć głęboki zielony kolor. Umyj je i przechowuj w hermetycznym pojemniku owiniętym wilgotnym ręcznikiem papierowym, aby przedłużyć ich żywotność. Oczywiście świeże zioła kupione w sklepie są skazane na zepsucie. Delikatne liście, takie jak kolendra lub bazylia, można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Z kolei twardsze odmiany, takie jak oregano czy rozmaryn, utrzymują się nieco dłużej. Wiele osób woli je poszatkować i zamrozić na tackach na kostki lodu z wodą lub bulionem, w zależności od przeznaczenia. Można je później dodawać do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze i sosy.

 

Suszone zioła mogą nie mieć świeżego, wiosennego wyglądu, ale mają swoje zalety. Po pierwsze, znacznie łatwiej je przechowywać w magazynie. Kiedy już je kupisz, nie musisz się martwić, że się zepsują lub zwiędną. Dodatkowo smak suszonych ziół jest stosunkowo mocny, ponieważ polifenole i flawonoidy są skoncentrowane podczas suszenia. Należy jednak pamiętać, że ten mocny smak z czasem zanika. Przy gotowaniu z suszonymi ziołami ogólna zasada jest taka, że ​​1 łyżka posiekanych świeżych ziół zastępuje 1 łyżeczkę suszonych ziół.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.