Dlaczego Warto Pić Yerba Mate?

Zmęczenie, choroby układu krążenia, zatrzymanie płynów, otyłość, zaparcia…. Są to dziś bardzo częste dolegliwości lub stany, w których yerba mate może przydać się w ich łagodzeniu, stając się tym samym naturalnym lekarstwem, które możemy wykorzystać, aby pomóc nam odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie.

Chcesz wiedzieć, do czego jeszcze nadaje się mate? 

Cóż, w tym artykule przedstawiamy wszystkie najważniejsze informacje na temat tego słynnego napoju.

Yerba Mate
Witaminy i Minerały  Naparu Zdrowotnego

.

Czym jest Yerba Mate? Yerba mate pochodzi z suszonych liści  paraguariensis z którego przygotowuje się napój poprzez zaparzanie jego liści. Pierwotnie były bardzo cenione i spożywane przez Indian Guarani. Na niektórych terenach znana jest również pod nazwą ziela jezuickiego i herbaty paragwajskiej.

Yerba mate jest obecnie produkowana i spożywana w krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Urugwaj, Chile, Argentyna, Paragwaj, Boliwia i Brazylia. Argentyna jest największym na świecie producentem mate.

Yerba mate uznawana jest za roślinę o interesujących właściwościach zdrowotnych ze względu na swoje właściwości lecznicze. a w tym artykule powiemy Ci wszystko, co musisz wiedzieć o tym popularnym napoju.

.

Jak spożywa się yerba mate?

Yerba Mate
Yerba mate pochodzi z suszonych liści paraguariensis z których  przygotowuje się napój poprzez zaparzanie jego liści. Pierwotnie były bardzo cenione i spożywane przez Indian Guarani.

Bardzo proste: Mate jest spożywane głównie poprzez przygotowanie naparu, który jest wypijany na gorąco i może być dosładzany według uznania . 

Choć dla niektórych osłodzenie jej byłoby świętokradztwem, bo istotą mate jest jej gorzki smak. 

Jeśli nie lubisz tego gorzkiego smaku lub chcesz nadać swojemu napojowi inny akcent, oprócz słodzenia miodem, cukrem, stewią itp. Możesz dodać cytrynę, pomarańczę lub inne rośliny lecznicze, takie jak lukrecja , koper włoski, zielony anyż itp. co nada lekko słodki smak.

Ten zaparzany napój może być również spożywany w wersji na zimno i w tym przypadku jest to  napój znany jest jako  orzeźwiający.

Bez wątpienia mate jest uważana w krajach takich jak Argentyna za coś znacznie ważniejszego niż zwykła herbata. Jest to sposób na kontakty towarzyskie i stał się niezbędnym napojem przygotowywanym w każdym domu. Można powiedzieć, że to  kawa w innych krajach.

W tym artykule zobaczymy tak ważne dane, jak do czego jest odpowiednia mate, jakie są jej właściwości lecznicze oraz możliwe przeciwwskazania do jej spożywania.

.

Lecznicze właściwości yerba mateYerba mate zawiera w swoim składzie kofeinę (mateina, alkaloid), katechiny (flawonoidy), polifenole, ksantyny i garbniki. Liście tego zioła dzielą się ze zielonej herbaty , takimi jak przeciwutleniacze.

Zawiera również witaminy B1, B3, C oraz minerały takie jak potas, magnez, sód i fosfor.

Mate ma działanie hepatoprotekcyjne, obniżające poziom lipidów, obniżające poziom cholesterolu, pobudzające, zwężające naczynia krwionośne, przeciwutleniające, moczopędne, kardioprotekcyjne, rozszerzające oskrzela, przeczyszczające i lecznicze. Nawet ten napar może być korzystny w walce z otyłością.

.

Korzyści ze spożywania yerba mate

  • Obniża poziom tłuszczu we krwi
  • oczyszczająco
  • przypadki artretyzmu
  • Działa stymulująco na układ nerwowy
  • Może łagodzić bóle głowy
  • zmęczenie
  • Łagodzi objawy przedmenopauzalne
  • Usprawnia infekcje dróg moczowych
  • Stymuluje metabolizm
  • Działa przeczyszczająco, zwalcza zaparcia
  • Zmniejsza apetyt
  • Mate jest korzystny w przypadku zmęczenia psychicznego lub osłabienia
  • Zapobiega zatrzymywaniu płynów
  • Chroni układ sercowo-naczyniowy
  • Poprawia nasz układ odpornościowy
  • Pomaga w dietach odchudzających, aby schudnąć
  • Może zapobiegać próchnicy zębów
  • Wspomaga aktywność poznawczą i intelektualną
  • Zwiększa wydajność fizyczną, pomagając w sporcie w celu poprawy wyników.
  • Poprawia oddychanie w przypadku astmy, zapalenia oskrzeli 
  • Może promować utratę wagi, więc byłby pomocny w dietach odchudzających.

.

Przeciwwskazania do stosowania yerba mate

Yerba mate może zawierać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne , których związki wykazują działanie rakotwórcze i mutagenne. Dlatego mate spożywane w dużych ilościach przez długi czas może zwiększyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.

Zawierająca kofeinę yerba mate może wywoływać bezsenność i nie jest wskazana dla dzieci, w okresie ciąży lub laktacji.

Mate może zmniejszać wchłanianie żelaza (tak jak to ma miejsce w przypadku herbat), dlatego nie zaleca się jego spożywania podczas posiłków ani u osób z niedokrwistością z niedoboru żelaza.

Znajdź więcej informacji o właściwościach i zaletach innych roślin leczniczych

Mate: zalety i właściwości naparu „spalającego tłuszcz”, który pomaga z cholesterolem

Mate to coś więcej niż napar rytualny, ponieważ zapewnia organizmowi wiele korzyści, w tym spalanie tłuszczów który pomaga w dietach odchudzających.

Stał się ikoną dzięki takim celebrytom jak Messi, który wielokrotnie pojawiał się publicznie popijając herbatę. Naparzone liście yerba mate, Ilex paraguariensis , są nie tylko częścią tradycji gastronomicznej kilku krajów Ameryki Południowej od czasów przedhiszpańskich, ale także dołączają do listy superfoods , które należy wziąć pod uwagę, aby poprawić naszą dietę. Roślina pochodząca z dorzeczy rzek Paraná i Paragwaj oraz w górnym biegu rzeki Urugwaj. Po wysuszeniu, pokrojeniu i zmieleniu stanowi podstawę tego napoju, który nabiera goryczy tanin i może być lekko dosładzany, aby go przygotować Przyjemniejsze.

Podobnie jak herbata, mate zawiera również kofeinę , dzięki czemu działa pobudzająco. Nie jest to jednak jego jedyna właściwość, ponieważ zapewnia wiele korzyści zdrowotnych poprzez działanie moczopędne, trawienne i przyspieszanie metabolizmu w celu ułatwienia spalania tłuszczu, dzięki czemu będzie służyć jako sprzymierzeniec w dietach odchudzających. Zapewnia również dużą ilość witamin z grupy B, dziesięciu rodzajów aminokwasów i minerałów, takich jak żelazo, sód, magnez i potas. Jedną z jego najbardziej pożądanych właściwości jest zdolność do zwiększania dobrego cholesterolu, co powoduje lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego poprzez oczyszczanie tętnic z tłuszczu, co zostało zebrane w badaniu przeprowadzonym przez University of Illinoi

Mate: zalety i właściwości naparu „spalającego tłuszcz”, który pomaga w walce z cholesterolem

Mate to coś więcej niż napar rytualny, ponieważ zapewnia organizmowi wiele korzyści, w tym spalanie tłuszczu, które pomaga w dietach odchudzających.

 

  •   zalety bogatego w żelazo „innego żeń-szenia”, który pomaga spać
  •  Jarmuż: właściwości i zalety warzywa uważanego za „bombę żywieniową”
  •  Żeń-szeń: właściwości i mity jedzenia uważanego za „panacea” dla studentów

. Yerba Mate stała się ikoną dzięki takim celebrytom jak Messi, który wielokrotnie pojawiał się publicznie popijając swój napar. Naparzone liście yerba mate, Ilex paraguariensis , są nie tylko częścią tradycji gastronomicznej kilku krajów Ameryki Południowej od czasów przedhiszpańskich, ale także dołączają do listy superfoods , które należy wziąć pod uwagę, aby poprawić naszą dietę. Roślina pochodząca z dorzeczy rzek Paraná i Paragwaj oraz w górnym biegu rzeki Urugwaj. Po wysuszeniu, pokrojeniu i zmieleniu stanowi podstawę tego napoju, który nabiera goryczy tanin i może być lekko dosładzany, aby go przygotować .

Podobnie jak herbata, mate zawiera również kofeinę , dzięki czemu działa pobudzająco. Nie jest to jednak jego jedyna właściwość, ponieważ zapewnia wiele korzyści zdrowotnych poprzez działanie moczopędne, trawienne i przyspieszanie metabolizmu w celu ułatwienia spalania tłuszczu, dzięki czemu będzie służyć jako sprzymierzeniec w dietach odchudzających. Zapewnia również dużą ilość witamin z grupy B, dziesięciu rodzajów aminokwasów i minerałów, takich jak żelazo, sód, magnez i potas. Jedną z jego najbardziej pożądanych właściwości jest zdolność do zwiększania dobrego cholesterolu, co powoduje lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego poprzez oczyszczanie tętnic z tłuszczu, co zostało zebrane w badaniu przeprowadzonym przez University of Illinois.

Inne badanie  wykazało, że mate może kontrolować poziom cholesterolu i zapewniać organizmowi działanie przeciwutleniające, nawet jeśli spożywana jest dieta wysokotłuszczowa. W rzeczywistości czasopismo Nutrients zebrało nowsze badania przeprowadzone na osobach z chorobami metabolicznymi, udowadniając, że pomaga obniżyć poziom glukozy na czczo, marker poprawy zdrowia metabolicznego i mniejszego ryzyka cukrzycy. Ponadto ma inne korzyści, takie jak wzmocnienie układu odpornościowego dzięki zawartości fitochemikaliów, pomaga spowolnić starzenie się i lepiej radzić sobie z odpornością fizyczną. W rzeczywistości jest również polecany sportowcom ze względu na działanie zwiotczające mięśnie.

Wartość odżywcza mate

Wartość odżywcza na 100 gram naparu yerba mate przedstawia się następująco:

Kalorie: 0 kcal

Węglowodany: 1,23 g

Tłuszcze ogółem: 0 mg

Białka: 0,29 g

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,07 mg

Żelazo: 0,36 mg

Magnez : 37,05 mg

Potas: 109 mg

Sód: 12,18 mg

Rodzaje naparu mate

Istnieją różne odmiany naparu mate w zależności od jego przygotowania i sporządzanych mieszanek. Oto niektóre z najpopularniejszych rodzajów:

 Jest to najczęstszy sposób przyjmowania go, zwłaszcza w krajach takich jak Argentyna, Paragwaj, Urugwaj,  i południowa Brazylia. Nazywany jest również bordowym.

 Cukier, miód lub słodzik dodawany jest za każdym razem, gdy jest zaparzony — do naparu dodaje się więcej wody — aby usunąć gorzki smak. Przyjmuje się w ten sposób w niektórych regionach Boliwii, Argentyny i wiejskich regionach Chile.

Zamiast gruntować wodą, przyrządza się go z mleka i cukru.

Połącz z innymi ziołami. W niektórych miejscach dodają do naparu inne zioła, w celach leczniczych, takie jak czystek , groszówka czy skrzyp polny.

Jest bardzo popularny wśród młodzieży Argentyny i Urugwaju. Zamieniamy yerba mate na czarną herbatę i cytrynę, a także dodajemy inne zioła, takie jak mięta czy rumianek, skórka pomarańczy, starty kokos czy inne ow Składa się z mieszanki bardzo zimnej wody z mate, a także ziołami takimi jak mięta, werbena cytrynowa, skrzyp czy cytryna, a także lodem. Jest spożywany poprzez macerację składników.

 Mate jest gotowany w wodzie, odcedzany i podawany w filiżance.

Jest tradycją z Paragwaju i jest przygotowywana z mlekiem, palonym cukrem i tartym lub pokruszonym kokosem.

 W XX wieku powstało kilka napojów gazowanych yerba mate, ale żaden z nich nie był powszechnie akceptowany przez konsumentów z Ameryki Południowej. Są sprzedawane na Kubie, w Stanach Zjednoczonych i Niemczech.

orzeźwiający kolega. Jest oferowany w Brazylii i Europie, zimny cocido mate, który zaczął być popularny w latach 50. ubiegłego wieku.

Mate Syryjczyk. Przerób w kieliszku tradycyjnego mate, ale z cukrem, typowym dla Syrii.

piwo yerba mate. Brazylijska firma wprowadziła na rynek pierwsze piwo mate o nazwie Ilex.

Jak pić mate

Bez wątpienia najbardziej charakterystycznym elementem mate, dzięki któremu wiemy, że ktokolwiek ją , pije ten, a nie inny napar, jest charakterystyczny pojemnik, który również nazywany jest mate. Jest to mały kubek ze słomką, zwaną bombillą, która filtruje wodę, aby zioła nie przeszły przez nią.jednak jak go przygotować. Jej przygotowanie, proste, ale drobiazgowe, staje się kompletnym rytuałem: woda jest podgrzewana bez zagotowania, yerba jest wlewana do środka do trzech czwartych, mieszana bez wody, aż zostanie wolna przestrzeń, a następnie nalewany powoli płyn przepływa przez to miejsce, do którego trafi również bańka. Ważne jest, aby woda się nie zagotowała, lub ostygła , jeśli już się zagotuje .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.