Dlaczego Warto Stosować Kolagen?

Kolagen: funkcja, działanie, korzyści i występowanie tego ważnego białka

Kolagen jest najpowszechniejszym białkiem w ludzkim ciele. W tym artykule dowiesz się, jakie funkcje i korzyści ma kolagen dla skóry i stawów oraz jakie pokarmy zawierają kolagen.

Czy wiesz, że istnieje klej, który spaja twoje ciało?

Mówię o kolagenie .

Bez kolagenu Twoja skóra byłaby sucha, paznokcie łamliwe, mięśnie nie rosłyby, a kości byłyby wyjątkowo kruche.

Kolagen jest najbardziej obfitym białkiem w twoim ciele i pomaga nadać kształt, siłę i integralność twoim tkankom, w tym skórze, mięśniom, kościom, ścięgnom, mózgowi i sercu.

Pełni ważne funkcje, w tym strukturyzuje skórę i wspomaga przepływ krwi.

W ostatnich latach kolagen zyskał popularność jako suplement diety oraz jako składnik szamponów i balsamów do ciała.

Ale czym właściwie jest kolagen? A do czego to służy?

W tym artykule znajdziesz obszerny przegląd tego ważnego białka.

Co to jest kolagen?

Kolagen pochodzi od greckiego słowa „kólla” oznaczającego „klej” i francuskiego słowa -gène oznaczającego „coś, co wytwarza”. Innymi słowy, kolagen jest białkiem „wytwarzającym klej”.

Jest niezbędna do tworzenia i gojenia praktycznie każdej tkanki w twoim ciele. Dlatego jest to najbardziej obfite białko – 30% całego białka w twoim ciele to kolagen.

Kolagen jest skoncentrowany w jednej ważnej strukturze: macierzy zewnątrzkomórkowej, czyli ECM.

ECM to warstwa, która wspiera komórki w każdej pojedynczej tkance w twoim ciele. Możesz myśleć o ECM jako o siatce, która utrzymuje wszystkie komórki razem i wspiera ich funkcję.

Według suchej masy kolagen rozkłada się w następujący sposób:

  • 90% twardówki (biała część oka)
  • 80% ścięgien
  • 70-80% skóry
  • 60% chrząstki
  • 30% kości
  • 1-10% masy mięśniowej

Strukturę molekularną kolagenu przedstawiono poniżej:

Kolagen jest najstarszym filogenicznie białkiem.

Nie możesz pozyskać kolagenu bezpośrednio z pożywienia (tylko z suplementów), więc Twój organizm musi go wytworzyć samodzielnie.

Kolagen to białko, które buduje dużą część ciała, w tym kości, skórę, ścięgna i więzadła. Ponad 30% masy białka w organizmie składa się z kolagenu.

11 naukowo udowodnionych korzyści kolagenu

Badania pokazują, że odpowiedni poziom kolagenu jest niezbędny do wielu funkcji w organizmie.

Poniżej omawiamy główne zalety kolagenu i dlaczego kolagen jest tak ważny dla organizmu.

1. Wspomaga zdrowie skóry

Kiedy większość ludzi słyszy słowo kolagen, myśli o zdrowiu skóry.

Reklamy kremów przeciwstarzeniowych mówią o wpływie kolagenu na odwracanie zmarszczek i oznak starzenia, chociaż nie ma wystarczających badań, aby w pełni potwierdzić te twierdzenia.

Prawdziwe i trwałe korzyści kolagenu dla Twojej skóry pochodzą z wnętrza. Badania pokazują, że przyjmowanie suplementów kolagenowych (takich jak białko kolagenowe lub bulion kostny ) działa w następujący sposób:

  • Poprawia elastyczność skóry
  • Wspomaga nawilżenie skóry
  • Redukuje zmarszczki
  • Zapobiega uszkodzeniom UV
  • Zapobiega wczesnym oznakom starzenia
  • Zmniejsza szorstkość skóry twarzy
  • Zwiększa ilość kolagenu w skórze
  • Zapobiega rozpadowi kolagenu
  • Zwiększa ilość produkowanego prokolagenu

W badaniu z podwójnie ślepą próbą 69 kobiet otrzymywało 2,5 g lub 5,0 g suplementu kolagenowego lub placebo raz dziennie przez 8 tygodni.

Jednym z głównych składników tkanki łącznej człowieka jest białko – kolagen.

Pod koniec badania elastyczność skóry była znacząco wyższa w obu grupach kolagenu w porównaniu z grupą placebo. Po 4 tygodniach po leczeniu starsze kobiety miały znacznie większą elastyczność skóry .

Inne badanie z podwójnie ślepą próbą porównujące dwa rodzaje związków kolagenowych wykazało, że wysoki poziom kolagenu znacznie poprawił nawilżenie, elastyczność, zmarszczki i szorstkość skóry twarzy w porównaniu ze związkiem ubogim w kolagen i placebo .

Podsumowując, suplementacja kolagenem może zapobiegać wczesnym oznakom starzenia poprzez utrzymywanie jędrności i nawilżenia skóry.

2. Utrzymuje mocne paznokcie

Suplementacja kolagenem może zapobiegać łamliwości i łamaniu paznokci oraz wspomagać ich wzrost.

Badanie wykazało , że doustne spożycie kolagenu….

  • Tempo wzrostu paznokci wzrosła o 12%.
  • Zmniejszono częstość występowania złamanych paznokci o 42%.
  • 64% uczestników odnotowało znaczną poprawę łamliwych paznokci.
  • 88% uczestników doświadczyło poprawy po 4 tygodniach.

Żelatyna — gotowana forma kolagenu — może również poprawić jakość paznokci .

3. Może zapobiegać przedwczesnemu wypadaniu włosów

Dokładna funkcja kolagenu w komórkach macierzystych włosów i jego rola w cyklu włosów nie jest w pełni poznana .

Jednak nowe przełomowe badania z 2016 i 2017 roku wykazały, że kolagen pomaga zapobiegać:

  • Przedwczesne wypadanie włosów
  • przerzedzenie włosów
  • siwienie włosów

Kolagen typu XVII jest częścią komórek macierzystych mieszków włosowych , które pomagają tworzyć nowe włosy. Niedobór może wywołać przedwczesne starzenie się komórek macierzystych włosów i prowadzić do przedwczesnego wypadania włosów .

Innymi słowy, kolagen jest niezbędny do obfitych i bujnych włosów.

4. Umożliwia wzrost i regenerację mięśni

Jako białko kolagen jest niezbędny do wzrostu i gojenia się mięśni.

Wykazano, że suplementacja kolagenem pomaga:

  • wzrost siły mięśni
  • Zwiększenie efektywności treningu oporowego
  • Wspomaga regenerację mięśni
  • Zapobieganie chorobom mięśni

Jedno z badań wykazało, że suplementacja suplementami kolagenowymi w połączeniu z treningiem oporowym zwiększyła beztłuszczową masę mięśniową i siłę mięśni, jednocześnie zmniejszając masę tłuszczu .

Mutacje, które zapobiegają tworzeniu się kolagenu VI, mogą również prowadzić do zaburzeń wyniszczających mięśnie .

5. Tworzy stawy, ścięgna i więzadła

Kolagen stanowi większość tkanki w stawach, ścięgnach i więzadłach.

W rzeczywistości ścięgna składają się w 80% z kolagenu, a kolagen typu I, II, III, V i XI tworzą podstawową strukturę ścięgien i więzadeł .

Dlatego brak kolagenu może upośledzać elastyczność, zakres ruchu i powodować choroby stawów, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Suplementacja peptydami kolagenowymi może:

  • Utrzymanie integralności ścięgien i więzadeł
  • Zapobieganie i leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów
  • Zmniejsz ból stawów i obrzęk
  • Wsparcie naprawy ścięgien

W randomizowanym, podwójnie ślepym badaniu 60 pacjentów z ciężkim reumatoidalnym zapaleniem stawów spożywanie kolagenu kurzego typu II przez 3 miesiące zmniejszyło liczbę opuchniętych i tkliwych stawów, a 4 pacjentów miało całkowitą odpowiedź .

Inne badanie wykazało, że suplementacja kolagenem w dawce 1200 mg / dzień znacznie zmniejszyła ból stawów u pacjentów .

Uzupełnianie suplementów kolagenowych jest szczególnie pomocne przy chorobie zwyrodnieniowej stawów . W badaniu z podwójnie ślepą próbą stwierdzono, że „peptydy kolagenowe są potencjalnymi środkami terapeutycznymi jako suplement diety w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i utrzymaniu zdrowia stawów” .

Wcześniejsze badania na zwierzętach wykazały, że suplementy kolagenu typu I i witaminy C mogą wzmacniać i przyspieszać gojenie ścięgna Achillesa (największego ścięgna w ciele).

6. Wzmacnia kości

Wapń nie jest jedynym składnikiem odżywczym, o który należy się martwić, jeśli chodzi o zdrowie kości.

Siła Twoich kości zależy od dwóch rzeczy:

  1. Ilość tkanki kostnej
  2. Organizacja szkieletu kolagenowego w Twoich kościach

Wraz z wiekiem ta sieć kolagenowa słabnie, przez co kości stają się mniej sprężyste.

Na szczęście Twoje ciało jest w stanie szybko wchłonąć i wykorzystać kolagen doustny, aby zrekompensować naturalną utratę kolagenu.

Przyjmowanie suplementów kolagenowych może:

  • Stymuluj komórki tworzące kości.
  • Poprawić wchłanianie wapnia.
  • Zapewniają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
  • zapobiegać osteoporozie.
  • Zwiększenie odporności na złamania.

Badania wykazały, że suplementacja mieszaniną kalcytoniny (pochodnej wapnia) i kolagenu o jakości farmaceutycznej miała lepsze wyniki w zapobieganiu degradacji kolagenu kostnego niż sama kalcytonina.

U dzieci codzienne przyjmowanie kolagenu ma pozytywny wpływ na przebudowę i tworzenie kości podczas kluczowych okresów wzrostu .

Podsumowując, kolagen działa w parze z wapniem, aby poprawić metabolizm kości, więc upewnij się, że otrzymujesz wystarczającą ilość wapnia wraz ze spożyciem kolagenu.

7. Promuje naprawę tkanek

Czy wiesz, że Twoje blizny są w większości zbudowane z kolagenu?

W większości ran całkowite zastąpienie uszkodzonej tkanki do stanu nienaruszonego nie jest możliwe. Rana musi zostać zagojona dodatkowym materiałem, aby ponownie połączyć tkankę.

Tym dodatkowym materiałem – lub klejem – jest kolagen.

Oto, w jaki sposób kolagen pomaga leczyć skórę:

  1. W ciągu kilku sekund od urazu kolagen aktywuje koagulację w ranie, aby zatrzymać krwawienie.
  2. Gdy naczynia krwionośne stają się silniejsze, komórki zwane fibroblastami – fabrykami kolagenu – odkładają więcej kolagenu (znanego również jako „klej”), aż blizna wydaje się twardsza.
  3. W drugim tygodniu po ranie leukocyty stopniowo opuszczają pole rany, a komórki zaczynają wytwarzać kolagen typu I – typ, który tworzy twoją normalną skórę.

Jak widać, kolagen obecny jest na każdym etapie gojenia się ran. Według jednego z recenzowanych artykułów, blizna jest zasadniczo „silnym wypełniaczem kolagenowym, który wypełnia lukę powstałą w wyniku zniszczenia tkanki i przywraca siłę i integralność” .

Jeśli twoje ciało nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości kolagenu lub masz niedobór witaminy C (kluczowej dla syntezy kolagenu), twoja zdolność do gojenia się może być zagrożona.

8. Utrzymuje zdrowe oczy

Oko składa się z wielu rodzajów kolagenu, ale kolagen XVIII jest szczególnie ważny, ponieważ tworzy rogówkę, siatkówkę i twardówkę (biała część oka). Jest niezbędny dla dobrego wzroku .

Kolagen pomaga w utrzymaniu pigmentowanej warstwy siatkówki i przezroczystego żelu wypełniającego gałkę oczną .

Badania pokazują, że brak kolagenu XVIII może prowadzić do uszkodzenia oczu i deformacji .

9. Promuje zdrowie jelit

Kolagen jest niezbędny dla zdrowia jelit.

Niedawne badanie wykazało, że peptydy kolagenowe mogą poprawić dysfunkcyjną barierę jelitową .

Dlaczego to ważne?

Bariera jelitowa jest strażnikiem twojego jelita. Zajmuje powierzchnię około 400 m2 i zużywa około 40% energii Twojego organizmu .

Bariera jelitowa pomaga wchłaniać składniki odżywcze, wodę i elektrolity oraz zapobiega przedostawaniu się szkodliwych mikroorganizmów do organizmu.

Kiedy ta bariera działa nieprawidłowo, mogą wystąpić zaburzenia jelitowe, w tym choroba zapalna jelit, celiakia, nieszczelne jelito i biegunka.

Kolagen uszczelnia tę barierę jeszcze mocniej – dzięki czemu może pomóc w zapobieganiu nieszczelności jelit.

Brak kolagenu w tkankach jelitowych jest związany z przewlekłym stanem zapalnym i nieswoistym zapaleniem jelit .

10. Utrzymuje zdrowe serce

Kolagen dosłownie podtrzymuje bicie serca.

Kolagen I — najobficiej występujące białko w sercu — jest skoncentrowany w jednej z trzech ścian serca: mięśniu sercowym, który jest odpowiedzialny za skurcze i pompowanie krwi.

Tutaj kolagen robi dwie rzeczy:

  1. Zapewnia strukturę strukturalną dla komórek mięśnia sercowego.
  2. Zapewnia siłę ścianom serca i pomaga w przenoszeniu mocy, dzięki czemu może pompować krew .

Bez wystarczającej ilości kolagenu Twoje serce nie byłoby w stanie bić.

Niestety wraz z wiekiem sieć kolagenowa w sercu zmienia się naturalnie. Ta zmiana poziomu kolagenu osłabia i przerzedza ścianę serca, zmieniając czynność serca i zmieniając ciśnienie w tętnicach, gdy serce pompuje krew .

Zawały serca i choroby serca mogą również wpływać na sieć kolagenową. Dlatego suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowego serca.

ZALECENIE: : Wysokiej jakości wegańskie oleje i płyny CBD dla skupienia umysłu, większej koncentracji i optymalnego relaksu. Na  możesz kupić krople oleju CBD z upraw ekologicznych i bez dodatku barwników, konserwantów lub sztucznych aromatów.

11. Wspiera zdrowie mózgu

Kolagen jest również obecny w neuronach, gdzie pomaga w walce z utlenianiem i neurodegeneracją.

Badania pokazują, że brak kolagenu VI w mózgu może być przyczyną:

  • Spontaniczna śmierć komórek (apoptoza)
  • Większa podatność na stres oksydacyjny
  • Upośledzona autofagia (rozpad uszkodzonych komórek w ciele)
  • Zaburzenia sprawności motorycznej i pamięciowej
  • Zwiększona neurotoksyczność

Innymi słowy, kolagen VI wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera .

Kolagen typu VIII jest również ważny w naprawie uszkodzenia mózgu (36).

Jak już odkryłeś, niedobór kolagenu jest powiązany z wieloma chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak zapalenie stawów, osteoporoza, problemy ze wzrokiem, zaburzenia gojenia ran, nieszczelne jelita i choroba Alzheimera.

Jak powstaje kolagen w organizmie

Aminokwasy są budulcem kolagenu.

Twoje ciało może wytwarzać kolagen po rozbiciu aminokwasów w diecie z pokarmów wysokobiałkowych, takich jak kurczak, nabiał i mięso.

Witamina C jest również niezbędna do syntezy kolagenu. Pomaga wiązać aminokwasy tworzące kolagen. Proces podzielony jest na trzy fazy:

1. Prokolagen

Prokolagen jest prekursorem kolagenu. Ma postać potrójnej helisy i składa się z trzech różnych łańcuchów aminokwasowych:

  • Glicyna (stanowi 30% wszystkich aminokwasów w kolagenie)
  • prolina
  • hydroksyprolina

Normalna sekwencja prokolagenu wygląda tak: Gly-XY (X i Y to zazwyczaj prolina i hydroksyprolina).

Inne mniej powszechne aminokwasy, które mogą być częścią łańcuchów prokolagenu to:

  • arginina
  • Kwas glutaminowy
  • alanina
  • lizyna

Trzy pojedyncze aminokwasy są przetwarzane w retikulum endoplazmatycznym komórki, gdzie ulegają trzem zmianom

:

  • Hydroksylacja (dodanie enzymów zwanych hydroksylazami)
  • Glikozylacja (dodanie glukozy lub galaktozy do enzymów)
  • Tworzenie wiązania dwusiarczkowego (zaczyna się tworzyć potrójna helisa)

Po tych trzech procesach tworzy się łańcuch prokolagenu , ale pozostaje on z otwartymi końcami (zwanymi końcówkami), podobnie jak postrzępiona lina.

2. Tropokolagen, znany również jako łańcuchy kolagenowe

Gdy prokolagen znajduje się poza komórką — w miejscu zwanym przestrzenią pozakomórkową — luźne końce łańcucha prokolagenu są odcinane. Tworzy to ostatnią nić kolagenu, zwaną także tropokolagenem .

3. Włókna kolagenowe

Poszczególne łańcuchy kolagenu tworzą grupy włókienek , które tworzą białko kolagenowe.

Podsumowując, tworzenie kolagenu można traktować jako połączenie liny składającej się z 3 pasm:

Każda pojedyncza nitka wykonana jest z innego materiału, jest poddawana działaniu substancji chemicznych, aby ułatwić ich łączenie, są skręcone ze sobą w spiralny wzór i mają postrzępione końce, które można szybko przyciąć i uszczelnić.

Teraz przyjrzyjmy się różnym rodzajom kolagenu, którego potrzebuje Twój organizm.

Różne rodzaje kolagenu

Znanych jest 28 rodzajów kolagenu. Jednak około 90% kolagenu w organizmie to typ I.

Oto bliższe spojrzenie na główne typy kolagenu i ich role w twoim ciele:

  • Kolagen typu I: Ponieważ jest najczęstszy, kolagen typu I znajduje się w prawie każdej tkance w twoim ciele: ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce, tkance łącznej i zębach, włókienka kolagenu typu I są niezwykle silne. Wytrzymują duży nacisk bez pękania, a kolagen I gram na gram .
  • Kolagen typu II: Znajduje się głównie w chrząstce.
  • Kolagen typu III: Typ III znajduje się głównie obok typu I oraz w mięśniach, narządach, tętnicach i rodzaju specjalnej tkanki łącznej zwanej włóknem siateczkowym, które tworzy wątrobę, tkankę tłuszczową, szpik kostny, śledzionę i inne.
  • Kolagen typu IV: Tworzy blaszkę podstawną , warstwę macierzy pozakomórkowej — siatkę podtrzymującą komórki — która znajduje się pod nabłonkiem . Zasadniczo blaszka podstawna wspiera komórki skóry z zewnątrz.
  • Kolagen typu V: Kolagen V znajduje się w macierzy kostnej, rogówce i tkance łącznej, która istnieje między komórkami mięśni, wątroby, płuc i łożyska (znanej również jako macierz śródmiąższowa).

Wraz z wiekiem organizm produkuje coraz mniej kolagenu o niskiej jakości.

Jedną z widocznych oznak zmniejszenia produkcji kolagenu jest utrata jędrności i elastyczności skóry. Chrząstka również słabnie z wiekiem.

Jak widać, kolagen jest zaangażowany w prawie każdą tkankę w twoim ciele. Dlatego wytwarzanie wystarczającej ilości kolagenu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, zarówno poprzez żywność budującą kolagen, jak i suplementy.

Składniki odżywcze zwiększające produkcję kolagenu

Cała produkcja kolagenu zaczyna się najpierw jako prokolagen .

Twoje ciało wytwarza prokolagen, łącząc dwa aminokwasy: glicynę i prolinę . W procesie tym wykorzystywana jest przede wszystkim witamina C.

Możesz pomóc swojemu organizmowi w produkcji tego ważnego białka, upewniając się, że otrzymujesz mnóstwo następujących składników odżywczych:

  • Witamina C: Duże ilości witaminy C znajdują się w owocach cytrusowych, papryce i truskawkach.
  • Prolina: Duże ilości proliny znajdują się w białkach jaj, kiełkach pszenicy, produktach mlecznych, kapuście, szparagach i grzybach.
  • Glicyna: Duże ilości glicyny znajdują się w skórze wieprzowej, skórze kurczaka i żelatynie, ale glicyna znajduje się również w różnych pokarmach białkowych.
  • Miedź: Duże ilości miedzi znajdują się w podrobach, nasionach sezamu, kakao w proszku, orzechach nerkowca i soczewicy.

Ponadto Twój organizm potrzebuje wysokiej jakości białka, które zawiera aminokwasy potrzebne do wytworzenia nowych białek. Mięso, drób, owoce morza, nabiał, rośliny strączkowe i tofu to doskonałe źródła wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Rzeczy, które niszczą twoją produkcję kolagenu

Oprócz składników odżywczych, być może jeszcze ważniejsze jest unikanie następujących zachowań niszczących kolagen:

  • Cukier i rafinowane węglowodany : Cukier zakłóca zdolność kolagenu do samoregeneracji. Zminimalizuj spożycie dodanych cukrów i rafinowanych węglowodanów, stosując na przykład dietę ketogeniczną .
  • Za dużo promieniowania słonecznego i UV: Promieniowanie ultrafioletowe może zmniejszyć produkcję kolagenu. Chociaż witamina D , którą otrzymujemy między innymi ze słońca i niektórych pokarmów , jest ważna, należy unikać nadmiernej ekspozycji na słońce .
  • Palenie: Palenie zmniejsza produkcję kolagenu. Może to zakłócać gojenie się ran i prowadzić do zmarszczek .

Degradacja kolagenu może nastąpić w wyniku połączenia okoliczności wewnętrznych i zewnętrznych:

1. Starzenie się

Twoje ciało stopniowo traci kolagen wraz z wiekiem, od momentu narodzin.

Sieć kolagenowa w twoich tkankach powoli się zmienia i wraz z wiekiem wygląda na nieregularną i zdezorganizowaną.

Całkowita zawartość kolagenu na jednostkę powierzchni skóry spada o 1% rocznie .

Kiedy kolagen typu I – główny kolagen w skórze – spada, skóra staje się obwisła i pomarszczona, co zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cellulitu.

Starzenie osłabia również strukturę kości, zmniejsza objętość mięśni i redystrybucję tłuszczu, co prowadzi do znacznych zmian w kształcie twarzy.

2. Dieta bogata w cukier

Wiadomo, że cukier rozkłada kolagen w twoim ciele.

Badania pokazują, że glukoza i fruktoza „uchwytują” aminokwasy w kolagenie i elastynie, uniemożliwiając im naprawę skóry.

W procesie powstają również produkty końcowe zaawansowanej glikacji, zwane AGE.

AGE są toksycznymi związkami wytwarzanymi, gdy lipidy lub białka są wystawione na działanie cukru i mogą wywoływać przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca i choroby serca.

3. Palenie

Palenie powoduje przedwczesne zmarszczki na twarzy i spowolnienie gojenia się ran, ponieważ spowalnia syntezę kolagenu typu I i III.

Jedno z badań wykazało, że u osób palących :

  • Synteza kolagenu typu I i III jest zmniejszona odpowiednio o 18% i 22%.
  • Zawartość MMP-8 – cząsteczki, która może rozkładać kolagen – jest o 100% wyższa.

4. Niedobór składników odżywczych

Niskie spożycie składników odżywczych tworzących kolagen może prowadzić do niedoboru kolagenu.

Aminokwasy glicyna, prolina, lizyna, arginina i inne pochodzące z mięsa i chrząstek zwierzęcych są potrzebne do wytworzenia prokolagenu, który później staje się kolagenem. Niski poziom aminokwasów w diecie oznacza niższy poziom kolagenu.

Brak witaminy C może nawet całkowicie zatrzymać tworzenie kolagenu.

Niedobór miedzi wiąże się ze słabszym wiązaniem między kolagenem i elastyną, co prowadzi do utraty włosów i uszkodzenia paznokci .

Przeciwutleniacze są potrzebne, aby chronić kolagen przed wolnymi rodnikami i zapobiegać wczesnym oznakom starzenia, więc brak żywności bogatej w przeciwutleniacze może narazić kolagen na podatność.

5. Predyspozycje genetyczne

Nieprawidłowości w genach kodujących kolagen mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób stawów, takich jak zespół cieśni nadgarstka, złamania pięty Achillesa, więzadła kolanowego i stożka rotatorów oraz choroby zwyrodnieniowej stawów .

Niektóre choroby autoimmunologiczne, takie jak toczeń, mogą również uszkadzać kolagen.

Możesz pomóc swojemu ciału w utrzymaniu i ochronie kolagenu, unikając pewnych nawyków związanych ze stylem życia, które go uszkadzają. Należą do nich spożywanie nadmiernych ilości cukru, palenie papierosów i oparzenia słoneczne.

Naturalne źródła kolagenu

Kolagen znajduje się w tkance łącznej pokarmów zwierzęcych . Na przykład kolagen znajduje się w dużych ilościach w skórze kurczaka i świni.

Szczególnie bogatym źródłem jest bulion kostny , który powstaje poprzez gotowanie kości kurczaków i innych części zwierzęcych.

Żelatyna jest w zasadzie gotowanym kolagenem, więc jest bardzo bogata w aminokwasy potrzebne do produkcji kolagenu.

Ale toczy się debata na temat tego, czy spożywanie pokarmów wytwarzających kolagen faktycznie zwiększa poziom kolagenu w twoim ciele.

Kiedy jesz białko, jest ono rozkładane na aminokwasy, a następnie ponownie składane, więc kolagen, który spożywasz, nie jest bezpośrednio przekształcany na wyższe poziomy w twoim ciele.

Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak bulion kostny, żelatyna, skóra kurczaka i wieprzowina są bardzo bogate w kolagen.

Korzyści z suplementów kolagenowych

Coraz większe znaczenie zyskują zwłaszcza dwa rodzaje suplementów diety: hydrolizowany kolagen (hydrolizat kolagenu) i żelatyna. Żelatyna powstaje podczas gotowania kolagenu.

Te suplementy kolagenowe już rozłożyły białko na mniejsze peptydy, które są łatwiejsze do wchłonięcia przez organizm.

Nie ma wielu badań dotyczących suplementów kolagenowych, ale te, które istnieją, obiecują korzyści w następujących obszarach:

  • Masa mięśniowa: badanie z 2015 r. przeprowadzone na starszych mężczyznach wykazało, że połączenie suplementów z peptydami kolagenowymi i treningu oporowego zwiększyło masę i siłę mięśni bardziej niż placebo .
  • Zapalenie stawów: Inne badanie dotyczące suplementów kolagenowych dotyczyło osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Doświadczyli znacznego zmniejszenia bólu w 70-dniowym badaniu w porównaniu z osobami przyjmującymi placebo .
  • Elastyczność skóry: Kobiety, które przyjmowały suplementy kolagenowe, wykazały poprawę elastyczności skóry w badaniu z 2014 roku. Kolagen jest również stosowany w leczeniu miejscowym w celu poprawy wyglądu skóry poprzez minimalizację przebarwień i zmarszczek .

Niektórzy naturopaci zalecają również stosowanie suplementów kolagenowych w leczeniu zespołu nieszczelnego jelita.

Według badań, dodatkowy kolagen może pomóc poprawić strukturę skóry i masę mięśniową oraz zmniejszyć ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Spożycie i możliwe skutki uboczne

Do tej pory nie ma bardzo wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa lub skuteczności suplementów kolagenowych.

Możliwe skutki uboczne suplementów żelatynowych to uporczywy nieprzyjemny smak oraz uczucie ciężkości i zgagi.

Możliwe jest również, że jeśli jesteś uczulony na źródło kolagenu w suplemencie, możesz doświadczyć reakcji alergicznej.

Jaki suplement kolagenowy kupić?

Jeśli chcesz kupić suplement kolagenowy, kluczowa jest jakość suplementu.

Peptyd kolagenowy to proszek, który można łatwo dodać do jedzenia lub wypić.

Forma peptydowa nie jest żelowana, dzięki czemu można ją mieszać z koktajlami, zupami lub wypiekami bez wpływu na teksturę.

Możesz użyć żelatyny do zrobienia domowej galaretki lub galaretki.

Wybierając suplementy, należy szukać źródła wysokiej jakości. Dostępny i polecany jest również kolagen morski, wytwarzany ze skór rybich.

Suplementy kolagenowe występują w postaci tabletek lub proszku. Na przykład proszek kolagenowy dobrze jest dodawać do żywności i posiłków.

Inne zastosowania kolagenu

Kolagen ma wiele zastosowań, od suplementów diety, przez lekarstwa, po wytwarzanie produktów.

Od tysięcy lat jest używany do produkcji kleju. Struny do instrumentów muzycznych są z niego produkowane do dziś.

W żywności kolagen jest podgrzewany w celu wytworzenia żelatyny i wykorzystywany do produkcji osłonek do kiełbas. W medycynie stosowany jest jako wypełniacz w chirurgii plastycznej oraz jako opatrunek na ciężkie oparzenia.

Dawkowanie i skutki uboczne kolagenu

Ile kolagenu powinienem wziąć?

Kolagen jest skuteczny i bezpieczny przy minimalnej dawce 10g/dzień, ale większe ilości są bezpieczne.

Suplementy kolagenowe zwykle zawierają tę dawkę w każdej porcji, więc wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Obecnie nie jest znana śmiertelna dawka dla hydrolizowanego kolagenu. Oczywiście należy zawsze skonsultować się z lekarzem, jeśli planujesz przyjąć więcej niż zalecana dzienna dawka.

Kiedy powinienem brać kolagen?

Nie ma „najlepszego” czasu na przyjmowanie kolagenu. Twój organizm wchłonie go i wykorzysta o każdej porze dnia, więc bierz go, kiedy tylko chcesz.

Może być w twoim koktajlu rano, aby wzmocnić organizm aminokwasami, lub w relaksującej herbacie na koniec dnia.

Czy kolagen jest wegetariański czy wegański?

Kolagen wołowy zdecydowanie nie jest kompatybilny z dietą wegetariańską lub wegańską.

Wniosek

Kolagen to ważne białko, które zapewnia strukturę wielu części ciała.

Co ciekawe, żywność i składniki odżywcze, które spożywasz, mogą pomóc Twojemu organizmowi w wytwarzaniu tego ważnego białka.

Alternatywnie, suplementy kolagenowe mogą być również korzystne. Niektóre wstępne badania pokazują, że mogą poprawić jakość skóry, funkcję mięśni i ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Nie ma wątpliwości, że kolagen ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, stawów, paznokci, włosów, ścięgien, serca, mózgu i oczu, a jego niedobór może prowadzić do chorób zwyrodnieniowych, takich jak osteoporoza i przedwczesne starzenie się skóry.

Peptydy kolagenowe to krótkie łańcuchy kolagenu, które organizm może wykorzystać do utrzymania poziomu kolagenu i walki z degeneracją kolagenu. Działają szybciej niż kolagen, który jest wytwarzany od podstaw w twoim ciele i mają pewne pozytywne korzyści dla twojej skóry i kości.

Należy pamiętać, że najlepsze peptydy kolagenowe, jakie można przyjmować, pochodzą od bydła wypasanego na pastwiskach. Zapewniają najlepszą jakość kolagenu typu I i III i zostały szeroko zbadane pod kątem ich korzyści.

Będąc bez smaku i zapachu, możesz dodawać peptydy do wszelkiego rodzaju napojów, przekąsek i posiłków, aby bez wysiłku zwiększyć poziom kolagenu.

Przyjmowanie kolagenu pomaga wzmocnić wszystkie tkanki w twoim ciele i objawia się to w postaci promiennej skóry, mocnych paznokci, zdrowych zębów i obfitych włosów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.