Dowiesz Się Jak Regulować Ciśnienie Krwi – Skutecznie Redukować Masę Ciała Co Pozytywnie Wpłynie Na Twoje Samopoczucie i Kondycję Fizyczną .

Roślina Moringa (również drzewo chrzanowe) ma niezwykle wysoką wartość ORAC  .

Określa moc przeciwutleniającą w żywności), ma wysoką zdolność antyoksydacyjną i jest najbardziej odżywczą rośliną na świecie.

Jest bombą witaminy C, wzmacnia system 

odpornościowy, zawiera kompletny i bardzo zrównoważony profil aminokwasowy (struktura komórki) oraz wiele substancji gorzkich i cierpkich, które mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Spożycie wspomaga niedożywienie, niedobory witamin i minerałów.

Zabezpiecz Swój Organizm Zamawiając Swój Pakiet Moringa!

Zdrowa roślina Moringa zawiera cenne witaminy:

Witamina A: ważna dla zdrowego wzroku

Witamina C: cały ładunek! Świetny do wzmocnienia układu odpornościowego

Wapń: niezbędny dla zdrowych zębów i kości

Magnez: wspomaga krążenie krwi

Potas: zapewnia sprawny metabolizm

Żelazo: ważne dla zaopatrzenia komórek w tlen

Cynk: działa przeciwzapalnie na organizm

Kwasy tłuszczowe omega-3: niezbędne dla funkcjonowania mózgu

Zeatin: ważny posłaniec, który przenosi wszystkie te substancje tam, gdzie mają działać

Niezbędne aminokwasy: regulują florę jelitową.

Drzewo Moringa to szybko rosnące drzewo tropikalne. Dzięki bogatym w składniki odżywcze owocom, liściom i korzeniom może wnieść istotny wkład w wyżywienie ludzi i zwierząt w biednych krajach.

Różnorodność leczniczych efektów Moringi jest ogromna. Tak więc Moringa może reprezentować całą apteczkę nie tylko w biedniejszych krajach, ale iw tym kraju, do leczenia wielu codziennych chorób, aż do poważniejszych problemów zdrowotnych.

Tak Potrzebuję Tych Liści Dla Lepszego Zdrowia i Samopoczucia!

Charakterystyka

Główne zastosowania:

 tonik

efekt uzdrawiający:

przeciwbakteryjny,

osuszanie,

stabilizacja ciśnienia krwi,

obniżenie poziomu cukru we krwi,

przeciwzapalne (liście),

środek grzybobójczy,

wzmocnienie odporności,

wykrztuśny,

wirusostatyczny,

Obszary zastosowań:

Niedobór odporności

niedokrwistość

arterioskleroza

astma

zapalenie pęcherza

wysokie ciśnienie krwi

zapalenie oskrzeli

cukrzyca

wyprysk

zapalenie

wypadanie włosów

problemy skórne

apetyt na słodycze

Kaszel

hemoroidy

niedobór odpornościowy

bół głowy

Rak (adiuwant chemioterapii)

osłabienie wątroby

migrena

zmęczenie

neurodermit

niewydolność nerek

łuszczyca

Reumatyzm (korzenie)

zaburzenia tarczycy

zaburzenia snu

łuszczyca

zatrucie metalami ciężkimi

niedożywienie

nadwaga

nazwa naukowa: Moringa olifeira

Rodzina roślin: rodzina orzechów – Moringaceae

Angielska nazwa: cudowne drzewo

inne nazwy: drzewo chrzanu, cudowne drzewo, singhu, drzewo podudzia

Wykorzystane części roślin: liście, owoce, nasiona, korzenie

Składniki: 

 

glikozyd oleju musztardowego, witaminy, minerały, aminokwasy, alkaloidy, wapń, potas, beta-karoten, żelazo, witamina C

 

Czas odbioru:

 W zależności od terminu dojrzewania

 

Podanie

Moringa może być używana na wiele sposobów.

Najpopularniejszym sposobem używania Moringi w Europie Środkowej jest przyjmowanie jej w kapsułkach.

Kapsułki Moringi

Kapsułki z proszkiem z liści Moringa są dostępne w handlu w różnych dawkach, np. w Internecie.

Ogólne zalecenie spożycia to 10 g proszku dziennie. Jednak tę ilość trudno osiągnąć za pomocą kapsułek, chyba że weźmiesz skoncentrowane ekstrakty.

Zwykłe kapsułki Moringa zawierają od 500 mg do 1000 mg. Przyjmujesz 2-4 kapsułki dziennie popijając wodą.

Najlepiej na początku zażywać tylko jedną kapsułkę dziennie, aby organizm mógł przyzwyczaić się do Moringi. W przeciwnym razie mogą wystąpić wzdęcia i inne problemy trawienne.

Proszek Moringa

Proszek z liści Moringi jest dostępny w handlu, np. w Internecie.

Możesz sam napełnić ten proszek do kapsułek, popić wodą lub połączyć z różnymi potrawami, np.

jogurtem. 

Zalecana dzienna porcja to 10 g, czyli około łyżki stołowej.

Zamawiam Mój Pakiet Moringa Na Spalanie Tkanki Tłuszczowej!

Należy jednak zacząć powoli i na początku przyjmować nie więcej niż pół łyżeczki dziennie. Możesz stopniowo zwiększać ilość.

Proszek, który można kupić w tym kraju, zawiera naturalnie mniej składników aktywnych niż świeże liście, ponieważ wiele składników jest traconych podczas procesu suszenia i przechowywania.

Jednak 10 g proszku odpowiada znacznie większej ilości świeżych liści (ok. 40 g), ponieważ części rośliny w miarę wysychania stają się jaśniejsze. To przynajmniej częściowo rekompensuje utratę cennych składników.

Uwaga:

Nie każdy lubi smak liści moringi i niektórzy dostają od niego niestrawności, nawet jeśli zaczynają od niewielkich ilości. 

Dlatego warto najpierw kupić niewielką ilość, aby sprawdzić, czy lubisz i tolerujesz proszek Moringa.

Herbata z proszku

Herbata Moringa

Możesz również użyć proszku do przygotowania herbaty.

Aby to zrobić, zalej 1 łyżkę proszku Moringa 2 szklankami wrzącej wody.

Możesz również dodać plasterki imbiru, aby wzmocnić smak i efekt.

Ta herbata jest parzona przez 5 minut.

Następnie odcedź i dopraw sokiem z limonki i/lub miodem, jeśli chcesz.

Pij małymi łykami i ciesz się.

koktajle

Proszek Moringa jest często dodawany do domowych koktajli.

zdrowotne koktaile moringa

W ten sposób zwiększasz zdrowotne działanie smoothie i jednocześnie pijesz pyszny napój.

Oto przykładowy przepis na smoothie:

Następujące składniki są mieszane:

1 łyżeczka proszku Moringa

1 dojrzały banan

40 – 50 g młodego szpinaku

ewentualnie 1 E olej kokosowy

200 ml mleka owsianego (lub migdałowego, sojowego, ryżowego itp.)

Zmiksuj wszystko w blenderze. Następnie ciesz się.

dezynfekcja wody

W krajach, w których rodzime jest drzewo moringa, nasiona moringi są szeroko stosowane do oczyszczania wody.

Nasiona moringi mogą być używane do łatwego oczyszczania zanieczyszczonej wody rzecznej lub wody z beczek deszczowych, dzięki czemu mogą być używane jako woda pitna.

Aby to zrobić, miażdży się 2 nasiona, aby oczyścić 1 litr wody.

Zmiażdżone nasiona dodaje się do wody i miesza przez kilka minut.

Zawiesina i bakterie są wiązane przez zawartość nasion, co nazywa się koagulacją. Następnie te powiązane zanieczyszczenia opadają na dno zbiornika wodnego.

Ponadto bakterie zabijają m.in. glikozydy oleju gorczycznego zawarte w Moringi.

Tylko dla tego zastosowania drzewo Moringa byłoby cenną rośliną w biedniejszych, cieplejszych krajach, gdzie dostęp do czystej wody pitnej jest często poważnym problemem.

Olejek moringa do pielęgnacji skóry i jako olej jadalny

Z nasion tłoczony jest olejek moringa.

Jest doskonałym olejem spożywczym, a także bardzo dobrze pielęgnuje skórę.

Można po prostu użyć oleju moringa zamiast innych

Efekt

Z jednej strony Moringa zawiera liczne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i aminokwasy. Na przykład Moringa zawiera najistotniejsze aminokwasy, dlatego zawarte w niej białka są szczególnie cenne. Moringa działa wzmacniająco na organizm.

Moringa może wyleczyć wiele chorób spowodowanych niedożywieniem, np. niedobór witamin, np. szkorbut.

Należy jednak pamiętać, że czasami wyjątkowo wysokie wartości odżywcze podawane Moringi odnoszą się również do świeżych składników Moringi. W przypadku proszku i kapsułek niektóre z tych składników odżywczych są tracone podczas suszenia i przechowywania.

Rzeczywisty efekt leczniczy wynika głównie z glikozydów oleju gorczycznego. Takie glikozydy oleju musztardowego znajdują się również na przykład w chrzanie i nasturcji i czynią je silnymi roślinami leczniczymi.

Glikozydy oleju musztardowego działają przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, udrożniają drogi oddechowe. Mogą również blokować wirusy i zapobiegać infekcjom grzybiczym. Działają również przeciwzapalnie.

Większość glikozydów oleju gorczycznego znajduje się w korzeniach drzewa moringa. Korzenie te należy jednak obrać, ponieważ ich skórki zawierają szkodliwe alkaloidy.

Rośliny lecznicze zawierające glikozydy oleju gorczycznego są często stosowane w leczeniu i zapobieganiu przewlekłym infekcjom pęcherza moczowego. Dlatego Moringa może być również stosowana w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych.

Mówi się, że Moringa powoduje śmierć komórek rakowych bez uszkadzania zdrowych komórek. Efekt ten wywołują specjalne enzymy. Zostało to odkryte w badaniach na zwierzętach.

Moringa działa również stabilizująco na ciśnienie krwi, dzięki czemu może być stosowana zarówno w leczeniu wysokiego, jak i niskiego ciśnienia krwi. Jest to tradycyjne zastosowanie indyjskiej medycyny ajurwedyjskiej.

Mówi się również, że Moringa obniża poziom cukru we krwi. W związku z tym może być stosowany do wspomagania terapii medycznej przeciwko cukrzycy.

skutki uboczne

Jeśli dawka Moringi jest zbyt wysoka, może wystąpić biegunka.

Niektórzy ludzie nie tolerują dobrze glikozydów z oleju musztardowego, nawet w normalnych dawkach. Osoby te mają również problemy z chrzanem i rukwią wodną. Osoby te doświadczają bólu brzucha i innych problemów trawiennych podczas przyjmowania produktów Moringa.

Obszary Zastosowania

Moringa jest używana przede wszystkim jako środek wzmacniający i poprawiający samopoczucie.

Użytkownicy Moringi mają nadzieję, że aplikacja poprawi wiele problemów zdrowotnych. Moringą można leczyć do 300 chorób.

niedożywienie / niedożywienie / anemia

W większości biednych krajów, w których rośnie moringa, moringa jest stosowana jako część diety. W rezultacie niedożywieni ludzie znów mają dość jedzenia produktów Moringa. Tak więc Moringę z pewnością można określić jako ratownika.

Niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza można również leczyć Moringą.

Wysokie ciśnienie krwi / niskie ciśnienie krwi

Moringa jest tradycyjnie stosowana w indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej do regulacji ciśnienia krwi. Kiedy ciśnienie krwi jest zbyt wysokie, ciśnienie krwi spada, a gdy ciśnienie krwi jest zbyt niskie, ciśnienie krwi wzrasta. Takie mechanizmy regulacyjne są powszechne w roślinach leczniczych, ponieważ wspierają zdrowe funkcje organizmu i nie mają jednostronnego działania, jak większość leków chemicznych.

Rak

Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że produkty Moringa mają działanie hamujące raka.

Nie oznacza to jednak, że Moringa powinna być stosowana jako jedyne lekarstwo na raka.

Sensowne jest stosowanie Moringi jako dodatku do konwencjonalnego medycznego leczenia raka, tj. równolegle do chemioterapii, operacji lub radioterapii.

Moringa może być również stosowana w zapobieganiu nowotworom, ponieważ w organizmie stale powstają pojedyncze komórki rakowe, które są zwykle rozpoznawane i zabijane przez układ odpornościowy. Ten proces można wesprzeć Moringą.

kaszel / zapalenie oskrzeli / astma

Moringa działa antybakteryjnie i wykrztuśnie za pomocą glikozydów z oleju gorczycy. Drogi oddechowe są oczyszczone.

Oznacza to, że Moringa może być stosowana przeciwko większości chorób układu oddechowego.

Zmniejsza się kaszel i trudności w oddychaniu, a wszelkie patogeny są zwalczane.

Infekcje Dróg Moczowych

Glikozydy z oleju gorczycy zawarte w produktach Moringa są szczególnie przydatne w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

W szczególności infekcje pęcherza mają tendencję do przechodzenia w stan przewlekły. W takich przypadkach Moringa (lub chrzan i nasturcja) może pomóc w leczeniu infekcji pęcherza.

Może to również zapobiegać wstępującym infekcjom dróg moczowych, takim jak zapalenie miedniczek nerkowych.

Cukrzyca

Produkty Moringa działają nieznacznie obniżając poziom cukru we krwi.

Dlatego Moringa może być stosowana jako uzupełnienie terapii cukrzycy.

Nadwaga/Otyłość

Owoce moringi i świeże liście mają dobry efekt sytości przy niskiej zawartości kalorii. Niektórzy mówią nawet o ujemnych kaloriach, ponieważ organizm podobno zużywa na trawienie więcej energii niż Moringa dostarcza jako pożywienie.

Wiele mikroelementów w produktach Moringa zapewnia, że ​​nie ma niepotrzebnego głodu lub apetytu z powodu niedoborów.

Doświadczenie pokazuje, że Moringa ma działanie regulujące apetyt. W przypadku braku apetytu apetyt jest pobudzany, ponieważ wzmacnia się trawienie.

Zmniejsza się jednak apetyt na słodycze i inne wysokokaloryczne potrawy.

Moringa działa również stymulująco i regulująco na tarczycę. To stymuluje metabolizm i ułatwia odchudzanie.

Moringa nie jest jednak oficjalnie uznanym suplementem diety do walki z otyłością. Oznacza to, że po prostu musisz sam spróbować, aby sprawdzić, czy Moringa może pomóc Ci schudnąć.

Problemy Skórne

Olejek moringa z nasion to cenny olej roślinny, który doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry.

Jeśli masz suchą skórę, zamiast kremu na dzień lub na noc możesz zastosować olejek Moringa do pielęgnacji twarzy.

Olejek moringa ma silne działanie nawilżające, dzięki czemu skóra lepiej zatrzymuje wilgoć.

Dlatego olejek Moringa można stosować również na zmarszczki.

Olejek moringa działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Dzięki temu nadaje się do stosowania w neurodermicie i łuszczycy.

Historia

Drzewo Moringa pochodziło pierwotnie z północnych Indii w Himalajach.

Stamtąd rozprzestrzenił się szeroko i obecnie rośnie prawie wszędzie w tropikach i subtropikach.

Moringa jest obecnie uprawiana w wielu krajach, ponieważ dobrze radzi sobie z ciepłym klimatem i fazami suchymi oraz jest cenną rośliną spożywczą i leczniczą. Przeciwdziała również wylesianiu.

Moringa jest szczególnie intensywnie uprawiana w południowych Indiach. Drzewo Moringa jest również intensywnie uprawiane w Afryce Wschodniej. Uprawę Moringi można również spotkać w: Ameryce Południowej, Hondurasie, Nigrze

Moringa jest nawet uprawiana na Teneryfie od 2012 roku, ponieważ roślina jest dobrze przystosowana do panującego tam przeważnie suchego klimatu.

Opis Rośliny Moringa

Moringa pochodzi pierwotnie z regionu Himalajów, ale obecnie występuje prawie wszędzie w tropikach i subtropikach.

Drzewo Moringa woli rosnąć na przepuszczalnych glebach piaszczystych, ale radzi sobie również z innymi glebami.

Bylina w pierwszym roku dorasta do 8 metrów wysokości. Łącznie dorasta do 12 m wysokości.

Pień jest zwykle średniej grubości, o średnicy od 20 do 40 cm. Jednak w pewnych warunkach łodyga staje się gruba, a następnie wygląda jak butelka.

Z pnia wyrastają liczne długie, cienkie gałęzie, z których część zwisa.

Liście są trójpierścieniowe i osiągają łącznie do 60 cm długości. Pojedynczy listek jest jajowaty lub owalny i ma tylko około 2 cm długości.

Kwiaty, które rosną w wiechach i zawierają liczne kwiaty, wyrastają z kątów liści. Pojedynczy kwiat jest białawo-żółty i dorasta do 3 cm. Kwiaty pachną jak fiołki.

Długie owoce rozwijają się z kwiatów Moringa, które w stanie niedojrzałym przypominają fasolę. Te podobne do fasoli owoce dorastają do 90 cm długości, ale najczęściej między 25 a 50 cm. Wraz z postępem dojrzewania owoce (kapsułki nasienne) brązowieją i wyglądają jak podudzia, dlatego drzewo Moringa jest również znane jako drzewo podudzia. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości strąki nasion otwierają się na trzy części, uwalniając nasiona do środka.

Długie strąki nasienne zawierają liczne nasiona o wielkości do 1,5 cm. Są trójkątne lub okrągłe i mają papierowe skrzydła do rozproszenia.

Wskazówki Dotyczące Uprawy

Chociaż Moringa jest rośliną tropikalną, można ją uprawiać w Europie Środkowej, przynajmniej w pojemnikach i w łagodnym klimacie lub w pomieszczeniach.

Jako glebę nadaje się gleba uboga w składniki odżywcze, np. gleba kaktusowa. Gleba piaszczysta jest bardziej odpowiednia niż ciężka gleba gliniasta.

Nasiona kiełkują stosunkowo łatwo. Nasiona Moringi można zdobyć komercyjnie, np. w Internecie. Powinieneś upewnić się, że kupujesz nasiona do kiełkowania.

Najlepszą porą na wysiew nasion Moringi jest wiosna, kiedy roślina ma rosnąć na zewnątrz.

W sprzyjających warunkach drzewo Moringa rośnie tak szybko, że pierwsze owoce można zbierać już jesienią.

Nie bez powodu drzewo Moringa w Afryce nazywa się „nowszym zgonem”, czyli „nigdy nie martwym”. Nawet jeśli liście całkowicie cofną się, a drzewo wygląda jak martwe patyki, przy odpowiedniej pielęgnacji (np. podlewanie) może ponownie wykiełkować.

W Europie Środkowej drzewo Moringa rośnie tylko wtedy, gdy hodujesz je samodzielnie w ogrodzie lub domu. Dlatego dzikie zbieranie nie jest możliwe.

Liście można zbierać, gdy są w pełni wyrośnięte, ale nadal są delikatne. Najlepiej spożywać je na świeżo, np. w koktajlach, sałatkach lub jako warzywa.

Podłużne owoce można zbierać, gdy są jeszcze zielone i delikatne. Następnie możesz je przygotować i zjeść jak fasolę.

Nasiona zbiera się, gdy tylko dojrzeją. Nadają się do dezynfekcji wody i wyciskania z niej oleju.

Możesz wykopać korzeń lub część korzenia, aby roślina mogła dalej rosnąć. Korzeń zawiera dużo glikozydów oleju musztardowego, ale zdecydowanie należy go obrać, ponieważ skórka zawiera toksyczne alkaloidy.  Twoja Lepsza Odporność Organizmu! Potrzebujesz?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.