Jak Uzyskujemy Dobrą Jakość Kosmetyków z Roślin ?

Zdrowe Roślinne Produkty

Trwałość, czyli stabilność produktów kosmetycznych,

 jest zawsze dużym problemem w wielu grupach, a jeśli chodzi o informacje , często jest duża niepewność.

 Na ten temat pojawia się wiele różnych stwierdzeń, co zwykle zwiększa zamieszanie. 

Często jako źródła wymieniane są tylko blogi osobiste, z których niektóre oferują dobre, ale również nieprawidłowe informacje, w zależności od zainteresowań założyciela  bloga lub tego, jak dobrze jest on sam poinformowany.  

W tym artykule chciałbym przedstawić mały przegląd tego złożonego tematu z praktyki.

 Podane informacje pochodzą częściowo z podręcznika dla asystentów handlowych farmaceutycznych, podręcznika – szkolenie z praktyki farmaceutycznej 

„Pielęgnacja osobista i kosmetyki” autorstwa Sabine Ellsässer, które gorąco polecam zainteresowanym.

Kiedy mówimy o trwałości produktów kosmetycznych, możemy podzielić go na dwa obszary.

 Z jednej strony brana jest pod uwagę stabilność chemiczno-fizyczna.

 W zależności od preparatu obejmuje to określone parametry, takie jak wygląd, kolor, zapach, stan skupienia, konsystencję, rozprowadzalność, wartość pH i kilka innych czynników .

Jako praktykant możesz łatwo przetestować te parametry w domu.

 Drugim ważnym punktem dotyczącym trwałości produktów kosmetycznych jest czystość mikrobiologiczna.

 Czystość mikrobiologiczna musi być sprawdzona dla wszystkich preparatów zawierających wodę i dostarcza informacji o zanieczyszczeniu produktu kosmetycznego. 

Test jest przeprowadzany w odpowiednim laboratorium lub, w przypadku serii, z odpowiednimi umiejętnościami badawczymi na miejscu, i nie może przekroczyć określonej liczby bakterii. 

Produkty przeznaczone dla dzieci poniżej 3 roku życia stanowią odrębną kategorię i należy je rozpatrywać oddzielnie.

 W zasadzie bardzo niewiele drobnoustrojów jest patogennych dla zdrowych ludzi.

 W przypadku niemowląt, osób starszych lub chorych, których odporność immunologiczna jest osłabiona, nie szkodliwe zarazki mogą prowadzić do infekcji.

 Produkty przemiany materii niektórych zarazków mogą również powodować reakcje toksyczne lub alergiczne. 

Aby uniknąć tych problemów, wymaga użycia konserwantów, substancji przeciwdrobnoustrojowych lub specjalnej technologii produkcji i pakowania.

Ważnym punktem dotyczącym trwałości produktów kosmetycznych są użyte surowce.

 Surowce nadające się do produkcji produktów kosmetycznych podlegają własnemu procesowi zatwierdzania,

a ich skład i czystość muszą być badane w laboratorium.

 Informacje o ich właściwościach chemiczno-fizycznych i czystości mikrobiologicznej muszą być potwierdzone przez producenta w postaci certyfikatu analizy i powiązanej karty charakterystyki.

 Informacje te są również wykorzystywane jako podstawa do oceny bezpieczeństwa. 

Nowe surowce muszą zostać poddane kontroli towarów przychodzących przed ich użyciem. Nowi dostawcy muszą być odpowiednio zakwalifikowani.

Informacje zawarte w karcie charakterystyki dla poszczególnych surowców dostarczają ważnych informacji na temat przetwarzania poszczególnych surowców i przechowywania. 

Na przykład: 

Jeśli preparat zawiera oleje tłuszczowe, które muszą być przechowywane pod światłem, te same warunki przechowywania powinny być również stosowane dla gotowego preparatu. 

Kolejnym ważnym parametrem dla olejów tłuszczowych jest m.in. temperatura dymienia. 

Temperatura dymienia oleju tłuszczowego dostarcza informacji o stabilności termicznej,

 a tym samym dostarcza wskazówek do dalszego przetwarzania.

Praktykanci  mają przywilej korzystania z surowców z sektora spożywczego lub nawet z własnego ogrodu.

 Ostrożna obsługa i absolutna czystość są oczywiście ważne.

 Należy unikać wprowadzania brudu lub pozostałości pestycydów lub metali ciężkich do preparatu przez części rośliny.

 Ostrożność-  Późniejsze dodanie konserwantów hamuje rozwój zarazków i grzybów w preparacie, ale nie  zastępuje czystości podczas produkcji ani czystości użytych surowców.

Kwalifikacja pomieszczeń, materiałów do pracy i pracowników:

Pomieszczenia, w których wytwarzane są produkty kosmetyczne, muszą spełniać określone wymagania. 

Powierzchnie muszą być gładkie i łatwe do czyszczenia.

 Okna i drzwi muszą być zamknięte podczas produkcji, aby uniknąć przeciągów, które mogłyby zawirować ewentualne cząsteczki w otaczającym powietrzu.

 Przed rozpoczęciem produkcji należy zdjąć biżuterię i związać włosy.

 Ręce należy umyć i zdezynfekować.

 Należy nosić odpowiednią odzież roboczą.

 Materiały robocze muszą być odpowiednie do użycia i muszą być oczyszczone i zdezynfekowane przed użyciem.

 Na przykład materiały wykonane z drewna są niedozwolone.

 Procesy czyszczenia muszą być odpowiednio zweryfikowane i zwalidowane.

 Nawet jako praktykant-eksperymentując  możesz podejść do takich warunków we własnej kuchni.

 Jak Wygląda Proces Produkcyjny Kosmetyków z Roślin?

Cały proces produkcyjny i warunki środowiskowe muszą być zdefiniowane i zakwalifikowane.

 Odchylenia w produkcji należy odnotować osobno i ocenić pod kątem możliwego ryzyka w odniesieniu do jakości produktu. 

Podczas produkcji należy zapewnić absolutną czystość. 

Pewne procesy produkcyjne, takie jak podgrzewanie fazy olejowo-wodnej w produkcji kremów do co najmniej 70 °C (i utrzymywanie tej temperatury przez co najmniej 15 sekund  pasteryzacja) służą również zapewnieniu czystości 

mikrobiologicznej produktu końcowego.

 W zasadzie preparaty kosmetyczne nie muszą być sterylne.

 Jednak dodatek konserwantów hamuje rozwój istniejących zarazków.

 Większy dodatek konserwantów często z jednej strony ma nawet działanie bakteriobójcze, 

ale niesie ze sobą problem polegający na tym, że większość konserwantów sama w sobie może powodować podrażnienia skóry lub alergie.

 Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów, które są stosowane w okolicach oczu lub błon śluzowych lub przeznaczone są dla dzieci poniżej 3 roku życia, osób starszych lub chorych.

Konserwowanie:

Preparaty o dużej zawartości wody, takie jak kremy lub balsamy, są zagrożone przez zarazki.

 W przeciwieństwie do tego bardzo trudno jest namnażać się zarazków w produktach o niskiej zawartości wody i wysokiej zawartości oleju. 

Przechowywanie w lodówce ogranicza rozwój zarazków, ale go nie zatrzymuje. Idealne warunki dla drobnoustrojów to wartość pH od 3 -10, temperatura od 15 do 40°C oraz wysoka zawartość wody i odpowiednia pożywka poprzez zawarty cukier, białka lub ekstrakty roślinne.

Konsumenci i lekarze często bardzo krytycznie oceniają stosowanie konserwantów. 

Z konserwantami stykamy się codziennie w naszej żywności i kosmetykach, a wiele z nich uważa się za wyzwalacze reakcji alergicznych.

 Oprócz słabej tolerancji istnieje ryzyko, że zarazki rozwiną odporność na stosowane konserwanty, dlatego wielu producentów stosuje kombinację różnych konserwantów,

 aby pokryć jak najszersze spektrum. 

Stosowanie konserwantów reguluje paragraf  i załącznik  rozporządzeniu o kosmetykach.

 Ograniczenia i wymagania, maksymalne dopuszczalne stężenia, a także niezbędne ostrzeżenia i specjalne warunki stosowania.

 Zalecane przez producenta stężenie, a także maksymalne dopuszczalne stężenie w produkcie końcowym muszą być również brane pod uwagę w przypadku producentów .

 Jeżeli poszczególne surowce zawierają już konserwanty, te stężenia należy również uwzględnić w produkcie końcowym.

Obecnie rośnie zapotrzebowanie na produkty bez konserwantów. 

Takie produkty zostały opracowane specjalnie dla osób uczulonych na konserwanty lub łatwo reagujących na substancje uczulające.

 Jednakże niekonserwowane preparaty na bazie wody, które są napełniane do słoików z kremem, 

mogą być przechowywane przez maksymalnie 2 tygodnie po otwarciu i dlatego nie są praktyczne dla konsumenta. 

W przypadku produktów nie zakonserwowanych możliwe są następujące opcje ;

  1. Pojemnik należy dobrać tak, aby zapewniał długi okres przydatności do spożycia produktu. Idealne są pojemniki, które zapobiegają zanieczyszczeniu podczas usuwania. 
  2.  Producenci  wiedzą, że za wszelką cenę należy unikać drewna lub tektury.
  1. Przechowywanie w lodówce pod osłoną przed światłem wydłuża również okres przydatności do spożycia i ogranicza rozwój zarazków.
  2. Uważaj na preparaty zawierające olejki eteryczne! Nie należy ich przechowywać w plastikowych pojemnikach, ponieważ mogą reagować z materiałami. Na przykład pojemniki ze szkła bursztynowego są idealne.
  3. Ci, którzy produkują własne kosmetyki, powinni dobierać produkowane ilości tak, aby zużyć je w rozsądnym czasie. Mało który klient  potrzebuje kremu, który można przechowywać do 2 lat. Wystarczy tu kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia.

Niektóre z wymienionych składników, takie jak alkohol lub olejki eteryczne, nie muszą być oznaczane jako konserwanty , ponieważ głównym efektem tych substancji nie jest sama konserwacja.

 Oczywiście należy tutaj wziąć pod uwagę, że okres przechowywania produktów bez konserwantów jest zwykle krótszy niż  trzy lata, 

a termin ważności tych produktów musi być precyzyjnie określony na podstawie danych dotyczących stabilności i musi być uwzględniony.

Wiele naturalnych substancji ma działanie konserwujące i są obecnie klasyfikowane jako przeciwdrobnoustrojowe i potencjalnie konserwujące.

Każdy producent jest zobowiązany do przeprowadzenia tzw. testów stabilności.

 W tym celu tzw. próbki rezerwowe każdej wyprodukowanej partii są przechowywane w określonych warunkach, a ich okres przydatności do spożycia jest sprawdzany w regularnych odstępach czasu. 

Przechowywanie odbywa się w warunkach otoczenia, które odpowiadają normalnym i racjonalnie przewidywanym użytkowaniem. 

W szczególności odpowiada to przechowywaniu w oryginalnym pojemniku w temperaturze pokojowej (20 ° C) i wilgotności względnej 60%.

 Aby uzyskać więcej informacji, testy warunków skrajnych można również przeprowadzić w komorze klimatycznej przy podwyższonej temperaturze i wilgotności. 

Ten proces służy do określenia rzeczywistego okresu przydatności do spożycia preparatu i może być również łatwo przeprowadzony przez producenta .

Wskazówki dla  klienta , konsumenta .

Jeśli jako konsument  chcesz ograniczyć do minimum użycie konserwantów w swoich kosmetykach, oprócz wyżej wymienionej procedury możesz wziąć pod uwagę kilka punktów. produkcja jak i konsumpcja.

  • Pojemnik należy dobrać tak, aby zapewniał długi okres przydatności do spożycia produktu. Idealne są pojemniki, które zapobiegają zanieczyszczeniu podczas używania.
  • Przechowywanie w lodówce pod osłoną przed światłem wydłuża również okres przydatności do spożycia i ogranicza rozwój zarazków.
  • Uważaj na preparaty zawierające olejki eteryczne.
  • Na przykład pojemniki ze szkła bursztynowego są idealne.
  • Ci, którzy produkują własne kosmetyki, powinni tak dobierać produkowane ilości, aby zużyć je w rozsądnym czasie.
  •  Mało który konsument  potrzebuje kremu, który można przechowywać do 2 lat.
  •  Kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia wydaje się tutaj wystarczający.
  • Nawet jeśli nie zawsze można uniknąć stosowania konserwantów, należy w tym miejscu wziąć pod uwagę, że substancje te nie mają w preparacie wpływu na jego jakość , lub organizm ludzki .
  • Skutki codziennego stosowania przez kilka lat mogą być dość trwałe i nawet jeśli substancje te są rozpatrywane oddzielnie w ocenie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych, obecnie często nie ma wystarczających danych na temat możliwych skutków długotrwałego stosowania.

Zapisując się na nasz Newsletter poznasz 100% Naturalne Produkty 

, które jak twierdzą osoby korzystające z naszych usług odmieniły ich podejście do innowacji zielarskich i konopnych .

Choć produkty konopne są o wiele krócej stosowane w tej dziedzinie niż znane od wieków ziołolecznictwo to znalazły szybko swoją grupę fanów i ich liczba stale rośnie.

Świadczą o tym chociażby stale nowe pojawiające się firmy w tej najszybciej rozwijającej się branży .

Mam nadzieję, że tym artykułem stworzyłem  dobry przegląd tematu i życzę miłośnikom konopi i ziołolecznictwa ,  

aby nadal czerpali radość z tworzenia własnych kosmetyków i odpowiedzialnego radzenia sobie z możliwymi zagrożeniami i ich neutralizacją  wykorzystując do tego naturalne produkty roślinne .

Jedne z lepszych moim zdaniem kosmetyków i produktów konopnych stworzyła firma Kannaway , która jako pierwsza zaczęła dystrybuować te produkty w 2014 r na terenie Europy .

Jako ciekawostkę dodam , iż mamy w Polsce plantację oraz magazyn z którego te jakościowe produkty wysyłane są na teren całej Unii Europejskiej .

Stosując te produkty możesz liczyć na nawilżenie ,ochronę i pielęgnację , lub prawidłowe oczyszczenie skóry .

Bardzo często firma organizuje promocję typu 50% co oznacza ,że w cenie jednego dostajesz dwa zamówione produkty – dlatego między innymi warto obserwować naszą stronę ;

  1. Częste promocje 
  2. Sprawna Wysyłka 
  3. Tysiące zadowolonych klientów 
  4. Setki Osób Korzystających z Możliwości Zarobkowych 
  5. Produkty Pomagają Wyjść z Opresji Zdrowotnych .
  6. Darmowe Szkolenia dla Zainteresowanych Współpracą 

Zapisz się poznaj dary natury , które będą wspierać Ciebie i Twoją rodzinę na co dzień. 

Jeśli Nie Polepszysz Swojego Zdrowia Zwrócimy Tobie Pieniądze .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.