Zioła i Przyprawy na Zimę
Zima Nadchodzi .
Te 5 ziół i przypraw wypowiada wojnę chłodowi i niezawodnie rozgrzewa nas przygotowane w gorących napojach.
Czy masz oblodzone dłonie i stopy?
Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wygląda kusząco, grzane wino i poncz pomagają tylko na krótki czas w walce z chłodem.
Do tego dochodzi jeszcze ból głowy.
Jeśli chcesz na dłuższą metę przeciwdziałać zimnym dłoniom, najlepiej polegać na bezalkoholowych gorących napojach,
takich jak herbata i kakao.
Z szczyptą pikanterii zwiększysz ich działanie rozgrzewające – a także zapewnisz pyszną odmianą smaku między posiłkami.
1. Imbir
Klasyk kuchni międzynarodowej znają go wszyscy.
Ginger to nazwa zawartego w nim olejku eterycznego, który wie, jak zapewnić nam ciepło w chłodne dni.
Imbir był pierwotnie używany w tradycyjnych potrawach z Azji, Afryki, Ameryki Łacińskiej i Karaibów.
Ale już dawno zagościł w naszej kuchni.
Różnorodność kulinarna jest gwarantowana jego zaangażowaniem.
Czy to w garnku, czy w herbacie:
grube wełniane skarpetki na pewno pozostaną w szufladzie.
2. Chili
Robi się gorąco na samą myśl o tym:
Papryczka chili jest naprawdę wszechstronna,
jeśli chodzi o przyprawy.
Ci, którzy lubią jeść na ostro, mają gwarancję, że przetrwają
zimę bez zamarzania.
Kilka płatków chili w kakao ma ten sam efekt,
a także pobudza nasz układ odpornościowy.
Przy okazji: uczucie pieczenia na języku jest wyzwalane przez zawartą w nim kapsaicynę.
3. Kardamon
Kardamon znany jest w Azji od tysięcy lat.
Zioło zawiera wiele olejków eterycznych i jest szczególnie popularne w kuchni wschodnioazjatyckiej i ajurwedyjskiej.
W Europie kardamon jest używany głównie do aromatyzowania wypieków i deserów.
Ale tę delikatną przyprawę można teraz znaleźć również w wielu kreacjach herbacianych.
W tradycyjnej medycynie chińskiej kardamon był od dawna używany do ogrzewania i stymulacji krążenia.
4. Kurkuma
Dlaczego zacząć od żółtej bulwy?
Kurkuma jest obecnie supergwiazdą na półce z przyprawami,
ponieważ wydaje się,
że ma ostrą odpowiedź na prawie każdą dolegliwość.
A do tego złocisto-żółty proszek smakuje wyśmienicie.
Najbardziej znanym jest prawdopodobnie jego zastosowanie w curry.
Kurkuma rozgrzewa również zimne dłonie, gdy jest pita w herbacie i jako latte.
5. Cynamon
Nawet Hildegard von Bingen była entuzjastycznie nastawiona do rozgrzewającego działania cynamonu:
„Cynamon jest bardzo ciepły, ma wielką moc.”
Cynamon jest szczególnie popularny wśród miłośników słodyczy i dlatego nie może go znaleźć w żadnym zimowym deserze.
Ale wprowadza również świąteczny nastrój w gorących napojach, takich jak kawa i kakao.
Gorzkie dzikie zioła wzmacniają nasze zdrowie, zwłaszcza wątrobę i woreczek Żółciowy
Gorzkie dzikie zioła rosną niepozornie w naszej okolicy:
mniszek lekarski, krwawnik pospolity, bylica pospolita, ostropest plamisty, cykoria, piołun i wiele innych.
Te tak zwane dzikie zioła należą do gorzkich ziół, a Hildegarda von Bingen już ponad 1000 lat temu zwróciła uwagę na ich wzmacniający wpływ na nasze narządy trawienne.
Gorzkie zioła poprawiają zdrowie, wzmacniają wątrobę i woreczek
żółciowy, wspomagają produkcję soków trawiennych zawierających
enzymy, a dzięki różnorodnym substancjom farbującym i śluzowym mają
inne pozytywne działanie, np. przy odchudzaniu.
Dzięki zwiększonemu przepływowi śliny żołądek sygnalizuje szybsze
uczucie sytości, a łaknienie zanika.
. Ponadto gorzkie dzikie zioła działają wzmacniająco na nasz układ odpornościowy i nerwowy.
Możesz kupić gorzkie zioła, ale możesz je też sam zbierać.
Gotowe mieszanki dostępne są np. w postaci bezalkoholowych eliksirów ziołowych lub suszonych gorzkich ziół.
Jeśli chcesz sam zbierać gorzkie zioła lecznicze, powinieneś na wszelki wypadek zabrać ze sobą przewodnik po roślinach.
Zioła wypijane jako herbata, suszone i przyjmowane w postaci proszku lub dodawane na świeżo do sałatki, wspomagają trawienie rozwijają swoje cenne działanie.
Obejmuje to również detoksykację, np. po spożyciu alkoholu,
zjedzeniu mięsa lub innych używek.
Ale także podczas wypłukiwania innych toksyn i złogów w naszym ciele, takich jak toksyny środowiskowe.
Aby pomóc naszemu organizmowi je wypłukać, bardzo ważne jest
picie wystarczającej ilości czystej wody źródlanej podczas
spożywania lub picia gorzkich ziół.
Zdrowie na Zimę z Lokalnymi Ziołami
Zimą, gdy jest mokro i zimno, warto również wzmocnić układ odpornościowy.
Działa to dobrze z ziołami.
Z drugiej strony nie ma zioła – prawdopodobnie nie usłyszysz tego powiedzenia od
Koreen Vetter. Zielarka, jak sama siebie nazywa, udzielała w radiu wskazówek, jak zdrowo przetrwać zimę.
Pokazuje, jakich ziół i przypraw używamć , aby zachować formę i czego
potrzebujemy, jeśli zostaniemy złapani.
Rodzaje herbat i ich działanie
Wybór rodzaju herbaty to nie tylko kwestia gustu – wyjaśnia Vetter.
Poniżej przedstawiamy działanie niektórych ziół i przypraw.
Wiele z nich działa rozgrzewająco na nasz organizm i jest szczególnie odpowiednie
w zimie, aby zapobiegać przeziębieniom i grypie.
Różnorodność herbat jest po prostu świetna i nie ma to jak rozgrzanie ciała
od środka filiżanką herbaty.
Poznaj nasze mieszanki zielarskie skuteczne sprawdzone nie tylko na
przeziębienia , ale również regulujące wszystkie funkcję Twojego organizmu.
Są Niedrogie Łatwo Dostępne Zapisując Się na Nasz Newsletter Możesz Otrzymać Dodatkowe Zniżki na Zamówienia.