Jakie Zioła Najlepsze na Grypę i Przeziębienie?

 

Najlepsze Zioła na Grypę i Przeziębienie.

Zioła i Przyprawy na Zimę 

Zima Nadchodzi . 

 Te 5 ziół i przypraw wypowiada wojnę chłodowi i niezawodnie rozgrzewa nas  przygotowane w gorących napojach. 

Czy masz oblodzone dłonie i stopy? 

 Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wygląda kusząco, grzane wino i poncz pomagają tylko na krótki czas w walce z chłodem. 

 Do tego dochodzi jeszcze ból głowy. 

 Jeśli chcesz na dłuższą metę przeciwdziałać zimnym dłoniom, najlepiej polegać na bezalkoholowych gorących napojach,  

takich jak herbata i kakao.  

Z szczyptą pikanterii zwiększysz ich działanie rozgrzewające – a także zapewnisz pyszną odmianą smaku  między posiłkami. 

1. Imbir 

Klasyk kuchni międzynarodowej znają go   wszyscy.  

Ginger to nazwa zawartego w nim olejku eterycznego, który wie, jak zapewnić nam ciepło w chłodne dni. 

 Imbir był pierwotnie używany w tradycyjnych potrawach z Azji, Afryki, Ameryki Łacińskiej i Karaibów. 

 Ale już dawno zagościł w naszej kuchni.  

Różnorodność kulinarna jest gwarantowana jego zaangażowaniem.  

Czy to w garnku, czy w herbacie: 

 grube wełniane skarpetki na pewno pozostaną w szufladzie. 

2. Chili 

Robi się gorąco na samą myśl o tym: 

 Papryczka chili jest naprawdę wszechstronna,  

jeśli chodzi o przyprawy. 

 Ci, którzy lubią jeść na ostro, mają gwarancję, że przetrwają  

zimę bez zamarzania. 

 Kilka płatków chili w kakao ma ten sam efekt, 

 a także pobudza nasz układ odpornościowy. 

 Przy okazji: uczucie pieczenia na języku jest wyzwalane przez zawartą w nim kapsaicynę. 

3. Kardamon 

Kardamon znany jest w Azji od tysięcy lat. 

 Zioło zawiera wiele olejków eterycznych i jest szczególnie popularne w kuchni wschodnioazjatyckiej i ajurwedyjskiej. 

 W Europie kardamon jest używany głównie do aromatyzowania wypieków i deserów.  

Ale tę delikatną przyprawę można teraz znaleźć również w wielu kreacjach herbacianych.  

W tradycyjnej medycynie chińskiej  kardamon był od dawna używany do ogrzewania i stymulacji krążenia. 

4. Kurkuma  

Dlaczego zacząć od żółtej bulwy?  

Kurkuma jest obecnie supergwiazdą na półce z przyprawami,  

ponieważ wydaje się,  

że ma ostrą odpowiedź na prawie każdą dolegliwość. 

 A do tego złocisto-żółty proszek smakuje wyśmienicie.  

Najbardziej znanym jest prawdopodobnie jego zastosowanie w curry. 

 Kurkuma rozgrzewa również zimne dłonie, gdy jest pita w herbacie i jako latte. 

5. Cynamon 

Nawet  Hildegard von Bingen była entuzjastycznie nastawiona do rozgrzewającego działania cynamonu: 

 „Cynamon jest bardzo ciepły, ma wielką moc.” 

 Cynamon jest szczególnie popularny wśród miłośników słodyczy i dlatego nie może go znaleźć w żadnym zimowym deserze. 

 Ale wprowadza również świąteczny nastrój w gorących napojach, takich jak kawa i kakao.  

Gorzkie dzikie zioła wzmacniają nasze zdrowie, zwłaszcza wątrobę i woreczek Żółciowy 

 Gorzkie dzikie zioła rosną niepozornie w naszej okolicy:  

mniszek lekarski, krwawnik pospolity, bylica pospolita, ostropest plamisty, cykoria, piołun i wiele innych. 

Te tak zwane dzikie zioła należą do gorzkich ziół, a Hildegarda von Bingen już ponad 1000 lat temu zwróciła uwagę na ich wzmacniający wpływ na nasze narządy trawienne. 

Gorzkie zioła poprawiają zdrowie, wzmacniają wątrobę i woreczek  

żółciowy, wspomagają produkcję soków trawiennych zawierających  

enzymy, a dzięki różnorodnym substancjom farbującym i śluzowym mają  

inne pozytywne działanie, np. przy odchudzaniu. 

 Dzięki zwiększonemu przepływowi śliny żołądek sygnalizuje szybsze  

uczucie sytości, a łaknienie zanika. 

. Ponadto gorzkie dzikie zioła działają wzmacniająco na nasz układ odpornościowy i nerwowy. 

Możesz kupić gorzkie zioła, ale możesz je też sam zbierać. 

 Gotowe mieszanki dostępne są np. w postaci bezalkoholowych eliksirów ziołowych lub suszonych gorzkich ziół. 

 Jeśli chcesz sam zbierać gorzkie zioła lecznicze, powinieneś na wszelki wypadek zabrać ze sobą przewodnik po roślinach. 

 Zioła  wypijane  jako herbata, suszone i przyjmowane w postaci proszku lub dodawane na świeżo do sałatki, wspomagają  trawienie rozwijają  swoje cenne działanie. 

Obejmuje to również detoksykację, np. po spożyciu alkoholu,  

zjedzeniu mięsa lub innych używek. 

 Ale także podczas wypłukiwania innych toksyn i złogów w naszym ciele, takich jak toksyny środowiskowe. 

 Aby pomóc naszemu organizmowi je wypłukać, bardzo ważne jest  

picie wystarczającej ilości czystej wody źródlanej podczas  

spożywania lub picia gorzkich ziół. 

Zdrowie na  Zimę z Lokalnymi Ziołami 

Zimą, gdy jest mokro i zimno, warto również wzmocnić układ odpornościowy. 

 Działa to dobrze z ziołami.  

Z drugiej strony nie ma zioła – prawdopodobnie nie usłyszysz tego powiedzenia od  

Koreen Vetter. Zielarka, jak sama siebie nazywa, udzielała w radiu wskazówek, jak zdrowo przetrwać zimę. 

 Pokazuje, jakich ziół i przypraw używamć , aby zachować formę i czego 

 potrzebujemy, jeśli zostaniemy złapani. 

Rodzaje herbat i ich działanie 

Wybór rodzaju herbaty to nie tylko kwestia gustu – wyjaśnia Vetter. 

 Poniżej przedstawiamy działanie niektórych ziół i przypraw.  

Wiele z nich działa rozgrzewająco na nasz organizm i jest szczególnie odpowiednie 

 w zimie, aby zapobiegać przeziębieniom i grypie. 

Różnorodność herbat jest po prostu świetna i nie ma to jak rozgrzanie ciała 

 od środka filiżanką herbaty.  

Poznaj nasze mieszanki zielarskie skuteczne sprawdzone nie tylko na 

 przeziębienia , ale również regulujące wszystkie funkcję Twojego organizmu. 

Są Niedrogie Łatwo Dostępne Zapisując Się na Nasz Newsletter Możesz Otrzymać Dodatkowe Zniżki na Zamówienia.  

ANKIETA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.