Już po kilku dniach zauważysz lepsza witalność to pozwoli Ci być bardziej energicznym.

Ile Białka Dziennie Nam Potrzeba?

Dlaczego białka są tak ważne w naszej diecie?

Organizm nie mógłby istnieć bez białek i aminokwasów. Potrzebujemy białek do budowy mięśni, równowagi hormonalnej i enzymów.

Ale ile białka jest zdrowe i jakich pokarmów bogatych w białko powinniśmy używać? 

 

Nic nie działa bez białka!

Potrzebujemy ważnego makroskładnika – oprócz tłuszczu i węglowodanów – do życia.

Nasze mięśnie, włosy, skóra, serce i mózg składają się głównie z białek. 

 

Białka odpowiadają za funkcje życiowe w organizmie.

Dlatego tym ważniejsze jest, abyśmy codziennie uwzględniali w naszej diecie pewną minimalną ilość białka z pokarmów roślinnych i zwierzęcych.

 

Czym dokładnie jest białko?

Nazwa naukowa białko oznacza coś w rodzaju „pierwszy” lub „najważniejszy”.

Białka to aminokwasy długołańcuchowe.

Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować dziewięciu z 20 aminokwasów.

Nazywa się je również niezbędnymi aminokwasami, ponieważ są niezbędne do życia i można je uzyskać tylko z pożywienia.

9 niezbędnych aminokwasów.

Co robią i w jakiej żywności się znajdują Izoleucyna dostarcza różne substancje przekaźnikowe do ośrodkowego układu nerwowego.

Jest również ważny dla budowania mięśni.

Pokarmy o wysokiej koncentracji: orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, soczewica, groszek, ser, wołowina i kurczak.

Leucyna, aminokwas fitness.

Leucyna jest współodpowiedzialna za budowę mięśni, utrzymanie struktury mięśniowej, działa jako dawca energii i utrzymuje stały poziom cukru we krwi.

Leucyna znajduje się w soczewicy, soi, grochu, pestkach dyni, orzechach włoskich, orzechach nerkowca, serze i jajach.

Lizyna wspomaga podział komórek i wzrost kości.

We współpracy z innymi aminokwasami promuje tworzenie kolagenu – odpowiedzialnego za tkankę łączną.

Lizyna znajduje się w pestkach dyni, soczewicy, ciecierzycy, kaszy gryczanej, pełnych ziarnach, płatkach owsianych, serze, tofu i jajkach.

Metionina jest potrzebna przede wszystkim do produkcji cysteiny, która nie jest niezbędnym aminokwasem.

Ważne jest również, aby przebiegały różne procesy metaboliczne.

Metionina znajduje się w następujących produktach spożywczych: orzechy brazylijskie, nasiona sezamu, soja, jajka, groch, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste (np. szpinak) i brokuły .

 

Fenyloalanina jest przekształcana w wątrobie do tyrozyny – również niezbędna, ponieważ nie możemy jej sami wyprodukować.

Tyrozyna jest niezbędna do produkcji różnych hormonów, takich jak hormony tarczycy i adrenalina.

Fenyloalanina jest szczególnie powszechna w warzywach – przede wszystkim w soi, marchwi i pomidorach – oraz w orzechach i kiełkach pszenicy.

Ale produkty mleczne, mięso i ryby są również bogate w fenyloalaninę.

Niedobór fenyloalaniny wywołany niedożywieniem lub długotrwałym stresem może prowadzić do zwiększonej podatności na infekcje.

Treonina może zostać przekształcona przez organizm w glicynę, co uspokaja nerwy.

Aminokwas wspiera również budowę kości i tworzenie przeciwciał chroniących układ odpornościowy.

Treoninę można znaleźć w papai, marchwi i szpinaku.

Tryptofan znany jest z działania poprawiającego nastrój i uspokajającego, ponieważ organizm przekształca ten aminokwas w serotoninę – hormon szczęścia i dobrego samopoczucia.

Tryptofan promuje również spokojny sen, gdyż nadmiar serotoniny zamieniany jest w melatoninę, co wpływa na nasz rytm snu.

Tryptofan znajduje się w następujących produktach spożywczych: soi, orzechach nerkowca, orzechach laskowych, pestkach dyni, kakao w proszku, płatkach owsianych i jajach.

Walina reguluje poziom cukru we krwi, dostarcza do naszego mózgu różne substancje przekaźnikowe oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Gdzie jest walina?

W mące orkiszowej, płatkach owsianych, tuńczyku, drożdżach, jajkach, serze i kurczaku. 

Ile białka potrzebujesz dziennie? 

 

Dorośli spożywają codziennie 0,8 grama białka na kilogram masy ciała, aby nie cierpieć z powodu niedoboru białka.

W sumie osoba ważąca 70 kilogramów powinna spożywać 56 gramów białka dziennie.

Przy trzech posiłkach dziennie odpowiada to około 18 gramom na posiłek.

Zgodnie z tym nasze posiłki powinny zawsze składać się z 15 do 25 procent białka.

Oznacza to, że:

przy tym minimalnym zaleceniu zdrowotnym nie można zbudować masy mięśniowej, zapewnione jest, że wszystkie funkcje życiowe w organizmie będą nadal działać – organy i układ odpornościowy pozostają nienaruszone.

Ponadto wartości referencyjne dla następujących grup różnią się:

Sportowcy potrzebują od 1,2 do 1,8 grama białka na kilogram masy ciała.

Kobiety w ciąży do 1,2 grama białka na kilogram masy ciała.

 

Osoby starsze i chore potrzebują od 1,2 do 1,5 grama białka na kilogram masy ciała, aby utrzymać mobilność i funkcję mięśni.

W przypadku nadwagi (BMI>25 kg/m2) do obliczeń należy przyjąć normalną wagę.

Przykład:

Normalna waga kobiety o wzroście 165 cm wynosi od 55 do 60 kilogramów.

Jeśli kobieta waży 75 kg i ma 165 cm wzrostu, powinna spożywać maksymalnie od 44 do 53 gramów białka dziennie 

 

Czy za dużo białka jest szkodliwe?

Zalecane spożycie białka jest bardzo dobrze pokrywane przez zbilansowaną dietę.

Przykład: 60 gramowe jajko kurze (rozmiar M) zawiera ok. 8 g białka. 100 g chudego twarogu daje 14 gramów, a stek wielkości karty do gry ważący 100 gramów dostarcza 24 gramy białka.

Dlatego większość ludzi spożywa nieco więcej białka niż zalecane dzienne spożycie.

Jedno z badań potwierdziło, że zwiększenie spożycia białka nie jest szkodliwe dla zdrowych ludzi.

Stwierdzono jedynie, że przystosowanie się do zwiększonej wartości białka (1,2 grama na kilogram masy ciała) zajęło nerkom do siedmiu dni.

Nadmiar aminokwasów, których organizm już nie potrzebuje, jest przekształcany między innymi w mocznik i ponownie wydalany przez nerki.

Zdrowe nerki nie są uszkadzane przez nadmiar białka.

Jednak przy wyższym spożyciu białka powinniśmy pić wystarczającą ilość płynów, aby wesprzeć nerki i wydalić mocznik, który powstał z moczem.

W chorobie nerek lekarze i dietetycy zalecają zmniejszenie spożycia białka .

 

To najlepsi dostawcy białka.

Pokarmy bogate w białko są bardzo ważne dla zdrowej i zbilansowanej diety.

Nie tylko pomagają szybciej osiągnąć idealną wagę i dłużej pozostać sytym, ale także regulują metabolizm, budowę mięśni i utratę tłuszczu.

Nie występują niepopularne napady głodu, ciągły apetyt i przerażający efekt jo-jo. 

Oto 10 najbardziej bogatych w białko pokarmów na 100 gramów .

Białko spożywcze na 100

 Płatki sojowe 40 g

Parmezan 38 g

  Nasiona konopi  37g 

 

Szynka serrano 30 g

Chuda wołowina 26 g

Orzeszki ziemne 26 g

 

Pestki dyni 24 g

Tuńczyk  (we własnym sosie) 23 g

 

Więcej pokarmów bogatych w białko Oprócz produktów, które znalazły się na liście „Top ”,

Istnieje wiele innych, które doskonale nadają się również do diety bogatej w białko – takie jak rośliny strączkowe, nasiona chia, tofu, mięso z kurczaka, czarniak, twarożek i jajka.

 Wegańskie źródła białka: te są najlepsze .

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, możesz polegać na dużej liczbie dostawców białka roślinnego.

Niedobór białka – jak często się twierdzi – nie może zatem powstać. Wręcz przeciwnie: wegańskie źródła białka oprócz wysokiej zawartości białka dostarczają również wielu dobrych witamin i minerałów. 

 

Zdrowa Dieta Z Białkiem.

Nie każda żywność może być w równym stopniu wykorzystana przez organizm ludzki. 

 Nie chodzi więc tylko o ilość, ale także o jakość białka dostarczanego z dietą. 

Jakość białka zależy od wartości biologicznej.  

Wskazuje to, ile gramów białka ustrojowego można wytworzyć ze 100 gramów „białka pokarmowego”. 

Zgodnie z zasadą:  

im wyższa wartość biologiczna, tym lepiej białko z pożywienia może zostać przetworzone na białko własne organizmu i wykorzystane np. do budowy mięśni. 

 

Całe jajo (żółtko jaja łącznie z białkiem) stosuje się jako wartość referencyjną, której wartość biologiczna wynosi 100. 

Miły efekt uboczny:

żółtko jaja ma wyższą zawartość białka niż białko jaja. 

Tabela: Pokarmy bogate w białko z ich wartością biologiczną.

Wartość 

 biologiczna żywności Całe jajko 100 

Tuńczyk 92 

Białko 88 

Wieprzowina 85 

Ser Edamski 85 

Wołowina 84 

Soja 84 

Mleko krowie 82 

Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu 81 

Drób

80Pstrąg 

 dorsz / łosoś 75 g

Soczewica 60 g

 Groch 59 g

 Najlepszy budulec dla mięśni pochodzi z pokarmów, których struktura jest bardzo zbliżona do białka ustrojowego.

Zasadniczo źródła białka zwierzęcego są lepszej jakości niż roślinne, ponieważ zawierają więcej niezbędnych aminokwasów.

Jajo kurze ma najwyższą jakość białka w jednym pokarmie – nawet przed mięsem i rybami.

Jakość białka sojowego pochodzenia roślinnego jest porównywalna z jakością mleka i sera.

Instytut Żywienia Sportowego zwraca również uwagę, że połączenie źródeł białka roślinnego i zwierzęcego znacząco podnosi jakość białka dla organizmu.

Spożycie pokarmów roślinnych powinno pokrywać połowę całkowitego spożycia białka w ciągu dnia. 

 

Aby uzyskać zbilansowaną dietę, powinniśmy dążyć do tego składu procentowego w naszych trzech głównych posiłkach:15-25% białek30% tłuszczu45-55% procent węglowodanów 

Połączenie białka i węglowodanów:

niezbędny dla mięśni chociaż białko jest budulcem mięśni, nie należy zapominać o spożyciu wystarczającej ilości węglowodanów przed treningiem.

Ponieważ dostarczają one głównie szybko dostępnej energii potrzebnej do treningu siłowego.

W tym sensie węglowodany mają również działanie oszczędzające mięśnie, ponieważ białko ustrojowe nie musi być wykorzystywane jako źródło energii.

Najlepsze są połączenia produktów pełnoziarnistych, odrobiny owoców i nabiału, np. mieszanka niskotłuszczowego twarogu, płatków owsianych i bananów.

Jak najszybciej po treningu, kombinacja białek i węglowodanów jest również ważna, aby promować regenerację i budowę mięśni.

Najlepszą kombinacją żywności o najwyższej wartości biologicznej jest 34 proc. całych jaj (jajecznica, gotowanie na twardo itp.) plus 66 proc. ziemniaków – razem dają one wartość 136. 

 

Jakie są zalety białka konopnego? 

Białko konopne:

W ten sposób możesz skorzystać na białku roślinnym .

Białko konopne to roślinna alternatywa dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Można go produkować ekologicznie w  i jest uważany za szczególnie dobrze tolerowany.

Ile białka powinienem spożywać każdego dnia?

Białko konopne jest szczególnie popularne wśród sportowców siłowych.

Nadaje się do budowania mięśni i jest uważany za wegańską alternatywę dla źródeł białka zwierzęcego.

Ale białko konopne jest interesujące nie tylko dla wegan.

Aby zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na białko podczas treningu siłowego, co często jest trudne do osiągnięcia poprzez spożywanie mięsa i roślin strączkowych, proszek można po prostu wymieszać z koktajlem proteinowym.

Jest to stosunkowo niedrogie źródło białka.

Białko konopne jest również idealne dla wegetarian i wegan, którzy nie mogą zaspokoić swojego dziennego zapotrzebowania na białko poprzez swoją dietę.

Według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia należy codziennie spożywać 0,8 grama białka na kilogram masy ciała.

Dla seniorów w wieku 65 lat i starszych zaleca się jeden gram białka na kilogram masy ciała, aby zapobiec zanikowi mięśni.

Jeśli rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty mleczne, jajka, ryby lub mięso są częścią Twojej codziennej diety, jest bardzo mało prawdopodobne, że spożywasz zbyt mało białka.

Zdecydowana większość Europejczyków spożywa znacznie więcej białka niż jest to zalecane przez Instytut żywienia.

Białko konopne jest ekstrahowane z nasion konopi.

 

Niski efekt alergizujący:

Jest bardzo mało prawdopodobne, że będziesz uczulony na jakiekolwiek składniki nasion konopi.

Jest również bardzo lekkostrawny, chociaż zawiera dużo błonnika.

Tworzenie bioaktywnych peptydów:

Niektóre białka konopne są rozkładane na bioaktywne peptydy przez własne enzymy rośliny.

Mogą mieć działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zanieczyszczeniami ze środowiska. 

Białko konopne zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, od których zależy nasz organizm, kiedy je jemy.

Z wartością biologiczną 0,61, białko konopne nie jest tak „wysokiej jakości” jak źródła białka zwierzęcego, ale też nie musi się przed nimi ukrywać.

Wartość biologiczna większości białek zwierzęcych wynosi 1, co odpowiada optymalnej proporcji niezbędnych aminokwasów. 

Co wziąć pod uwagę biorąc białko konopne ?

 

Podczas przyjmowania białka konopnego należy zawsze pamiętać o następujących wskazówkach:

Nasz organizm może zużywać tylko ograniczoną liczbę białek dziennie.

Jako suplement diety białko konopne podlega ustawie o żywności, a nie ścisłym regulacjom dotyczącym leku.

Kupuj go więc tylko od zaufanych producentów.

Zapobiegnie to zanieczyszczeniu proszku białkowego szkodliwymi substancjami lub zawartości gorszego białka. 

 

Konopie:

zrównoważony surowiec przyszłości? 

Konopie to starożytna, bardzo wszechstronna uprawa, która po długim czasie jest stopniowo odkrywana na nowo:

Coraz więcej produktów jest wytwarzanych z konopi.

Jest uważany za jeden z najbardziej zrównoważonych surowców przyszłości.

Co to jest?

Ludzie w Chinach i Persji używali konopi już 12 000 lat temu:

Włókna były używane do produkcji tekstyliów i papieru.

Nawet pierwsza Biblia Gutenberga została wydrukowana na konopiach w 1455 roku.

Z konopi wykonano również żagle i liny dużych statków. 

Bez wysiłku wprowadź do swojej diety zbilansowany koktajl białkowy Power Protein.

Produkt ten stworzony jest na bazie białka serwatkowego, białka konopnego oraz ziół w formie zastrzeżonej mieszanki ziołowej. 

Power Protein przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, aby pomóc Ci osiągnąć rezultaty, do których dążysz.

771 gramy na pojemnik, 30 porcji na pojemnik (26 g). 71 Kcal (26 g) 298 kJ

 

Dobre Białko Konopne https://kannaway.com/shop/products/22/110,power-protein.html

ANKIETA


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.