Odpowiednie Rodzaje do Ogrodu i na Balkon
Zimotrwałe Zioła Idealnie Sprawdzają Się w Domowej Kuchni Przez Cały Rok.
Dla wielu osób zioła ogrodowe są częścią podstawowego wyposażenia . Najpopularniejszym zastosowaniem jest tu oczywiście roślina przyprawowa do dopełniania szerokiej gamy potraw.
Jednak wiele znanych ziół ma również działanie lecznicze na różne dolegliwości.
Często jednak źródło smaku i uroków zbawienia tkwi w ciepłych, odległych lub śródziemnomorskich regionach.
Nic więc dziwnego, że niektóre zioła nie radzą sobie z mroźnymi zimami, które tu panują i dlatego są przedwcześnie usuwane.
Przedstawimy Wam różne zioła, które tryskają aromatami, a dzięki swojej odporności na zimę nadają się również do ogrodu przez cały rok.
Zioła te Można Zbierać Zimą
- 1. Tymianek
- 2. Szałwia
- 3. Rozmaryn
- 4. Lawenda
- 5. Cząber Górski
- 6. Ziele Curry
Zioła Które Można Zbierać w Zimie
Niektóre z popularnych ziół rośliny to krzewy lub półkrzewy.
Dlatego nawet w miesiącach zimowych mają częściowo aromatyczne liście lub kiście owoców, które można wykorzystać.
Na przykład możesz zrywać pojedyncze liście przez całą zimę, aby używać ich w kuchni.
Nie należy jednak radykalnie przycinać ziół zimą, ponieważ rośliny nie przetrwałyby tak silnych mrozów.
Poniżej zostawiliśmy dla Ciebie szczególnie odporne i smaczne zioła, które można zbierać również zimą.
1. Tymianek
Tymianek pierwotnie pochodzi z ciepłego regionu śródziemnomorskiego.

Wiele odmian bardzo dobrze rozwija się w naszych szerokościach geograficznych, a nawet przetrwa mroźne zimy na zewnątrz.
Szczególnie ładnie wygląda odmiana pachnąca .
Jasnoróżowe kwiaty pojawiają się tylko od lipca do sierpnia, ale aromatyczne liście można zbierać również w zimnych porach roku.
Szałwia
Liście prawdziwej szałwii służą nie tylko do uszlachetniania potraw, ale także do przygotowania wspaniałej herbaty na kaszel .

Jeśli chcesz być przygotowany na zimę, zdecydowanie powinieneś uprawiać szałwię na parapecie.
Większość odmian, np. można z łatwością zimować w oczku ogrodowym. Tropikalne gatunki szałwii, takie jak szałwia spadziowa , nie tolerują jednak mrozu.
3. Rozmaryn
Jak rozmaryn przetrwa zimę w naszych ogrodach, zależy przede wszystkim od odmiany.
Z drugiej strony rozmaryn odporny na zimę należy sadzić na zewnątrz tylko w łagodniejszych regionach.

Jeśli roślina śródziemnomorska ma być coraz częściej wykorzystywana jako zioło kulinarne, najlepiej nadaje się uprawa doniczkowa na parapecie, ponieważ rozmaryn najlepiej czuje się w cieple.
4. Lawenda
Pachnąca prawdziwa lawenda jest jednym z najsilniejszych rodzajów lawendy.
W swoim pierwotnym domu w regionie morza śródziemnego można go również znaleźć na większych wysokościach i przez krótki czas może wytrzymać nawet temperatury tak niskie, jak -15 ° C.

Zimowanie w chronionym miejscu i dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne, podobnie jak w przypadku wielu innych śródziemnomorskich ziół, mogą być nadal konieczne, aby roślina przetrwała zimę bez szwanku.
5.Cząber Górski
W porównaniu z cząbrem letnim Cząber Górski bez problemu znosi niskie temperatury.
Lekko ostry, pieprzny aromat doskonale komponuje się z rozgrzewającymi gulaszami warzywnymi i dlatego jest szczególnie przydatny w kuchni w zimnych porach roku.
6. Ziele Curry
W porównaniu do innych ziół śródziemnomorskich, ziele curry stosunkowo mocne i wytrzymałe.
Jeśli chcesz aby było bezpieczne , możesz nadal wnosić zioło do środka na zimę.
Dzięki swojemu aromatowi temu doskonale sprawdza się w kuchni do uszlachetniania potraw ryżowych i mięsnych.
Niektóre zioła przenoszą się w zimie i nie pozostawiają żadnych nadziemnych części roślin, które mogłyby być jeszcze użyte w zimnych porach roku.

Niestety oznacza to, że ziół tych nie można zbierać przez cały rok.
Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w wystarczające zapasy w cieplejszych miesiącach roku. Poniżej przedstawiamy niektóre z tych wytrzymałych ziół, które można zbierać tylko w okresie wegetacyjnym.
7. Szczypiorek
Szczypiorek dobrze czuje się nawet w niskich temperaturach.
Ze względu na duże zapotrzebowanie na wodę należy zadbać o to, aby popularne zioło nie wysychało w miesiącach zimowych, zwłaszcza w doniczkach.

Dlatego należy podlewać tylko w dni bez mrozu, aby roślina nie została uszkodzona. Po przycięciu jesienią, szczypiorek ponownie kiełkuje na wiosnę.
8.Czosnek Niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi kwitnie w okresie wegetacji.

Zielone liście o czosnkowym aromacie można zbierać od kwietnia do maja.
Roślina wieloletnia zimuje w ziemi jako cebula.
9.Estragon
W zależności od odmiany stopień zimotrwałości estragonu jest bardziej wrażliwy na mróz.
Do przypraw najlepiej wykorzystać młode pędy i liście.
10. Lubczyk
Lubczyk przetrwa nawet niskich temperaturach sięgających do minusowych , bez uszkodzeń.
Dlatego zwykle nie są potrzebne specjalne środki ochrony zimowej.

W dni bez mrozu należy ją jednak regularnie podlewać również w chłodne dni .
Jeśli tak zwane ziele Maggi dobrze przetrwało zimę, świeże liście można zbierać ponownie od maja.
11.Melisa
W grządce korzenie melisy nie mogą uszkodzić korzeni melisy, nawet w niskich temperaturach do minusowych .
W doniczce istnieje jednak ryzyko przemarznięcia korzeni, dlatego zdecydowanie należy zastosować odpowiednie środki ochronne.
Starsze byliny można przycinać przy ziemi jesienią, aby zachęcić do nowego wzrostu wiosną.
12.Arnika Górska
Arnika jest pierwotnie rośliną alpejską i dlatego bardzo dobrze radzi sobie w trudnych warunkach.
Od zawsze była stosowana w medycynie ludowej na przykład przy chorobach skóry.
Jednak w Niemczech gatunek ten uważany jest za zagrożony w przyrodzie. Z tego powodu coraz częściej arnikę uprawia się we własnych ogrodach jako roślina lecznicza.
13.Waleriana
Waleriana jest wytrzymałą byliną, która często występuje w przyrodzie na rzekach i strumieniach. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych i jest najbardziej znana ze swoich właściwości uspokajających i wspomagających sen.
Jednak wykorzystuje się tylko korzenie wykopane, oczyszczone i wysuszone jesienią.
14.Pokrzywa
Niestety pokrzywa nie cieszy się szczególnie dobrą opinią ze względu na piekące włosy.
Jednak rzekome chwasty są używane jako zioła kulinarne i rośliny lecznicze.
Czy jako szpinak, zupa czy herbata – roślina może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów.
Ze względu na wysoką odporność na mróz, zimą nie wymaga specjalnych środków ochronnych.