Zimotrwałe Zioła –

 Odpowiednie Rodzaje do Ogrodu i na Balkon

Zimotrwałe Zioła

Zimotrwałe Zioła Idealnie Sprawdzają Się w Domowej Kuchni Przez Cały Rok.

Dla wielu osób zioła ogrodowe są częścią podstawowego wyposażenia . Najpopularniejszym zastosowaniem jest tu oczywiście roślina przyprawowa do dopełniania szerokiej gamy potraw. 

Jednak wiele znanych ziół ma również działanie lecznicze na różne dolegliwości.

 Często jednak źródło smaku i uroków zbawienia tkwi w ciepłych, odległych lub śródziemnomorskich regionach. 

Nic więc dziwnego, że niektóre zioła nie radzą sobie z mroźnymi zimami, które tu panują i dlatego są przedwcześnie usuwane.

 Przedstawimy Wam różne zioła, które tryskają aromatami, a dzięki swojej odporności na zimę nadają się również do ogrodu przez cały rok.

 Zioła te Można Zbierać Zimą

  • 1. Tymianek 
  • 2. Szałwia 
  • 3. Rozmaryn 
  • 4. Lawenda 
  • 5. Cząber Górski 
  • 6. Ziele Curry 

 Zioła Które Można Zbierać w Zimie

Niektóre z popularnych ziół rośliny to krzewy lub półkrzewy.

 Dlatego nawet w miesiącach zimowych mają częściowo aromatyczne liście lub kiście owoców, które można wykorzystać.

 Na przykład możesz zrywać pojedyncze liście przez całą zimę, aby używać ich w kuchni.

 Nie należy jednak radykalnie przycinać ziół zimą, ponieważ rośliny nie przetrwałyby tak silnych mrozów.

 Poniżej zostawiliśmy dla Ciebie szczególnie odporne i smaczne zioła, które można zbierać również zimą.

1. Tymianek

 Tymianek pierwotnie pochodzi z ciepłego regionu śródziemnomorskiego. 

Tymianek
Tymianek – zioło z południa Europy

Wiele odmian bardzo dobrze rozwija się w naszych szerokościach geograficznych, a nawet przetrwa mroźne zimy na zewnątrz. 

Szczególnie ładnie wygląda odmiana  pachnąca .

 Jasnoróżowe kwiaty pojawiają się tylko od lipca do sierpnia, ale aromatyczne liście można zbierać również w zimnych porach roku.

 Szałwia 

Liście prawdziwej szałwii służą nie tylko do uszlachetniania potraw, ale także do przygotowania wspaniałej herbaty na kaszel . 

Szałwia lekarska
Szałwia, dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, znalazła bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie.

 Jeśli chcesz być przygotowany na zimę, zdecydowanie powinieneś uprawiać szałwię na parapecie.

 Większość odmian, np.  można z łatwością zimować w oczku ogrodowym. Tropikalne gatunki szałwii, takie jak szałwia spadziowa ,  nie tolerują jednak mrozu.

3. Rozmaryn  

Jak rozmaryn przetrwa zimę w naszych ogrodach, zależy przede wszystkim od odmiany. 

 Z drugiej strony rozmaryn odporny na zimę należy sadzić na zewnątrz tylko w łagodniejszych regionach.

Rozmaryn
Rozmaryn jest najbardziej znany jako przyprawa. Jednak rozmaryn i pozyskiwany z niego olejek rozmarynowy od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej.

 Jeśli roślina śródziemnomorska ma być coraz częściej wykorzystywana jako zioło kulinarne, najlepiej nadaje się uprawa doniczkowa na parapecie, ponieważ rozmaryn najlepiej czuje się w cieple.

4. Lawenda 

Pachnąca prawdziwa lawenda jest jednym z najsilniejszych rodzajów lawendy.

 W swoim pierwotnym domu w regionie morza śródziemnego można go również znaleźć na większych wysokościach i przez krótki czas może wytrzymać nawet temperatury tak niskie, jak -15 ° C. 

Lawenda
Lawenda – Ta ogrodowa piękność kwitnie obficie i wnosi do każdego ogrodu romantyczny nastrój.

Zimowanie w chronionym miejscu i dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne, podobnie jak w przypadku wielu innych śródziemnomorskich ziół, mogą być nadal konieczne, aby roślina przetrwała zimę bez szwanku. 

5.Cząber Górski

W porównaniu z cząbrem letnim Cząber  Górski bez problemu znosi niskie temperatury. 

Lekko ostry, pieprzny aromat doskonale komponuje się z rozgrzewającymi gulaszami warzywnymi i dlatego jest szczególnie przydatny w kuchni w zimnych porach roku.

6. Ziele Curry 

W porównaniu do innych ziół śródziemnomorskich, ziele  curry stosunkowo mocne i wytrzymałe.

 Jeśli chcesz aby  było  bezpieczne , możesz nadal wnosić zioło do środka na zimę.

  Dzięki swojemu aromatowi  temu doskonale sprawdza się w kuchni do uszlachetniania potraw ryżowych i mięsnych.

Niektóre zioła przenoszą się w zimie i nie pozostawiają żadnych nadziemnych części roślin, które mogłyby być jeszcze użyte w zimnych porach roku. 

Curry to ostra przyprawa, a konkretnie mieszanka przypraw korzennych, o barwie żółtej lub czerwonej.

Niestety oznacza to, że ziół tych nie można zbierać przez cały rok.

 Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w wystarczające zapasy w cieplejszych miesiącach roku. Poniżej przedstawiamy niektóre z tych wytrzymałych ziół, które można zbierać tylko w okresie wegetacyjnym.

7. Szczypiorek 

Szczypiorek dobrze czuje  się nawet w niskich temperaturach.

 Ze względu na duże zapotrzebowanie na wodę należy zadbać o to, aby popularne zioło nie wysychało w miesiącach zimowych, zwłaszcza w doniczkach.

Szczypiorek
Szczypiorek to roślina, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze.

 Dlatego należy podlewać tylko w dni bez mrozu, aby roślina nie została uszkodzona. Po przycięciu jesienią, szczypiorek ponownie kiełkuje na wiosnę.

 8.Czosnek Niedźwiedzi 

Czosnek niedźwiedzi kwitnie w okresie wegetacji.

Czosnek Niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji.

 Zielone liście o czosnkowym aromacie można zbierać od kwietnia do maja.

 Roślina wieloletnia zimuje w ziemi jako cebula.

 9.Estragon 

W zależności od odmiany  stopień zimotrwałości estragonu   jest bardziej wrażliwy na mróz. 

Do przypraw najlepiej wykorzystać młode pędy i liście.

10. Lubczyk 

Lubczyk przetrwa nawet niskich temperaturach sięgających do minusowych   , bez uszkodzeń. 

Dlatego zwykle nie są potrzebne specjalne środki ochrony zimowej.

Lubczyk
Lubczyk, właściwości którego są naprawdę zadziwiające.

 W dni bez mrozu należy ją jednak regularnie podlewać również w chłodne dni .

 Jeśli tak zwane ziele Maggi dobrze przetrwało zimę, świeże liście można zbierać ponownie od maja.

 

11.Melisa

W grządce korzenie melisy nie mogą uszkodzić korzeni melisy, nawet w niskich temperaturach do minusowych .

W doniczce istnieje jednak ryzyko przemarznięcia korzeni, dlatego zdecydowanie należy zastosować odpowiednie środki ochronne. 

Starsze byliny można przycinać przy ziemi jesienią, aby zachęcić do nowego wzrostu wiosną.

  12.Arnika Górska

 Arnika jest pierwotnie rośliną alpejską i dlatego bardzo dobrze radzi sobie w trudnych warunkach.

 Od zawsze była stosowana w medycynie ludowej na przykład przy chorobach skóry. 

Jednak w Niemczech gatunek ten uważany jest za zagrożony w przyrodzie. Z tego powodu coraz częściej arnikę uprawia się we własnych ogrodach jako roślina lecznicza.

 13.Waleriana 

Waleriana jest wytrzymałą byliną, która często występuje w przyrodzie na rzekach i strumieniach. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych i jest najbardziej znana ze swoich właściwości uspokajających i wspomagających sen. 

Jednak wykorzystuje się tylko korzenie wykopane, oczyszczone i wysuszone jesienią.

 14.Pokrzywa 

Niestety pokrzywa nie cieszy się szczególnie dobrą opinią ze względu na piekące  włosy. 

Jednak rzekome chwasty są używane jako zioła kulinarne i rośliny lecznicze.

 Czy jako szpinak, zupa czy herbata – roślina może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. 

Ze względu na wysoką odporność na mróz, zimą nie wymaga specjalnych środków ochronnych.

ANKIETA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.